Portugali kohtunik Pedro Proenca vilistab tänast kohtumist Kamerun - Horvaatia.Foto: JOHN MACDOUGALL
Jalgpalli MM 2014 blogi
18. juuni 2014, 08:03

Ott Järvela | Euroopa kohtunikud päästeti paisu tagant valla. Kas ajendiks Nishimura ämber? (4)

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) kohtunike komisjon on otsustanud loobuda 2010. aasta MM-finaalturniiri eel kasutusele võetud rangest konföderatsioonilise neutraalsuse printsiibist. Ilmselt saadi aru, et maailma parimad mängijad väärivad maailma tähtsaimal võistlusel maailma parimaid (loe: Euroopa) kohtunikke.

Konföderatsioonilise neutraalsuse printsiip tähendab, et kui kohtuvad kahe erineva maailmajao koondised, peab kohtunik tulema kolmandast maailmajaost. Sisuliselt tähendas see, et MMi mänge, kus Euroopa koondise kohtusid muu maailma esindajatega, Euroopa kohtunikud teenindada ei saanud.

Näiteks kui kohtunuksid Brasiilia ja Saksamaa, pidanuks seda vilistama Aasia, Aafrika, Põhja-Ameerika või Okeaania kohtunik. Säärasest jäigast ning reaalseid olusid – Euroopa kohtunike keskmine tase on muust maailmast pikalt ees! – eiranud talitusviisi tulemusi nägime MMi avakohtumises Brasiilia – Horvaatia, kus Jaapani kohtunik Yuichi Nishimura kinkis brassidele penalti ja võidu.

Konföderatsioonilise neutraalsuse printsiibi osas lubas FIFA endale esimese tähelepanuväärse möönduse mullusel maailmajagude karikaturniiril, mille finaal Brasiilia – Hispaania anti vilistada hollandlasele Björn Kuipersile. Kuluaarides levinud info kohaselt oli FIFA kohtunike komitee juht, šveitslane Massimo Busacca otsustanud, et finaalkohtumiste puhul enam kohtuniku päritolu ei vaadata.

Teadmisega, et üheksa Euroopa kohtunikku saavad vilistada vaid kohtumisi, kus vastamisi kaks Euroopa või kaks mitte-Euroopa meeskonda (erandiks finaal), tuli maailma kohtunikkond vastu ka 2014. aasta MMile.

Pilk tänastele ja homsetele määramistele kinnitab, et FIFA on konföderatsioonilise neutraalsuse printsiibist loobunud, sest tänast matši Kamerun – Horvaatia (NB! Nishimura ämbri ohver) vilistab portugallane Pedro Pronca (teenindas 2012 Meistrite liiga ja EMi finaale) ning homset Uruguai – Inglismaa mängu hispaanlane Carlos Velasco Carballo (teenindas 2011 Euroopa liiga finaali).

Tegemist on kahe väga kogenud Euroopa kohtunikuga, kelle õlule on asetatud väga vastutusrikas ülesanne – tõestada, et klubijalgpalli absoluutset tippu ehk Meistrite liigat vilistavatele Euroopa kohtunikele tasub usaldada MMi tähtsamad mängud ka siis, kui neis kohtuvad Euroopa ja muu maailm.

Kui Proenca ja Carballo teevad head tööd, on Euroopa kohtunike võimalused edaspidi ilmselt suuremad. Keerab embkumb neist kokku käki, mis võrreldav Nishimura omaga, on seis muidugi teine. Loodetavasti suudavad Euroopa Jalgpalliliitu (UEFA) esindavad kohtunikud siiski teha seda, mida jäähokis NHLi vilemehed ammu teinud – veennud kõiki, et nad on parimad.