MERELÕVI: Politseikaater Merelõvi sõitis vahetult pärast õnnetust Naissaare sadamast mööda, kuid oli teel Aegnale. Foto: Küllike Rooväli
Eesti uudised
1. juuli 2014, 07:00

Häirekeskus uurib kiirabi jõudmist Naissaare põletusjuhtumile (15)

Pärast Õhtulehe möödunudnädalast artiklit alustas häirekeskus põhjalikku analüüsi, et teada saada, miks jõudis kiirabi jaaniööl Naissaarel põletada saanud mehele appi ligi poolteist tundi pärast väljakutset.

Naissaare sadama jaanitulel tahtis üks mees lõkkest läbi kõndida, kuid komistas ja kukkus kell 0.41 ajal otse lõkkesse. Abi jõudis kohale loodetust hiljem, sest ilmselt tekkisid sündmuse koordineerimisel häired.

Häirekeskuse pressiesindaja Edvi Freiberg ütles Õhtulehele, et asutus analüüsib praegu seda juhtumit, kuid täpset päeva, millal see valmis saab, ei osanud ta öelda. "Järgmisel nädalal peaks see valmima," lausus ta.

Põhja-Eesti regionaalhaigla erakorralise meditsiini ülemarst Arkadi Popov ütles, et juhtumi suhtes käib arutelu, milles osalevad nii politsei- ja piirivalveameti merepäästekeskus kui ka häirekeskus.

"Avatud kaatriga transport polnud mugavaim kliendile ega ka logistiliselt õige," viitas Popov õnnetusejärgsele valikule, mille puhul reanimobiilibrigaad saadeti Mustamäelt Rohuneeme sadamasse, mis tähendab peaaegu ümber Tallinna lahe sõitmist, et sealt siis vabatahtlike merepäästjate kaatriga Naissaarele minna.

Raskete haigete puhul lendab reanimobiili meeskond saartele kopteriga.

Samas olid nii Naissaarel olijad kui ka needsamad vabatahtlikud pakkunud, et toovad raskes seisundis mehe 15 minutiga mandrile sobivasse kohta, näiteks kõige lähemale Koplisse. Seda pakkumist aga häirekeskus vastu ei võtnud ja kokkuvõttes pidi oma nahast 30 protsenti ära põletanud mees haiglasse jõudmiseni piinlema 2,5 tundi. Praegu viibib ta PERHis ravil.

Õhtulehe varasem oletus, et politsei mootorpaat Merelõvi viibis sel ajal tegevusetult mujal, ei pidanud paika, sest AISi ehk veesõidukite jälgimissüsteemi andmed marinetraffic.com on suveajale ülemineku tõttu kolm tundi varasema kellaajaga. Õhtuleht vabandab.

Samas selgus siiski, et inimese silm ei eksi ja paika pidas siiski see, et Naissaarel olnud inimesed nägid Merelõvi kella 0.43–0.48 paiku tõepoolest sadama juurest möödumas. Just siis, kui Naissaarel õnnetus toimus, sõitis Merelõvi Kakumäelt Aegnale, kuhu politsei kutsuti rahustama tülitsevaid inimesi.

24. juuni kella 00.20 ajal sai politsei teate, et Aegna saarel asuvas puhketalus on klientide vahel puhkenud konflikt. Politsei pressiesindaja Andres Sang kirjeldas, et tegemist oli kahe mehe ja naise vahel puhkenud tüliga. Mõlemad teenistuses olevad politseikaatrid, Merelõvi ja MP-15 kokku kuue politseinikuga, suunati Aegnale. Merelõvi jõudis Aegnale kell 0.55, MP-15 kell 1.07.

"Politseinike saabudes olid tülitsejad omavahel jätkuvalt tülis, kuid mitte agressiivsed ümberkaudsete suhtes, samuti ei olnud ükski tülitsejatest viga saanud," märkis Sang.

Kuna taluperemees ei tahtnud tülikaid kliente enam oma elamisse lasta, viidi seltskond politseikaatriga lähimasse sadamasse.

"Meresõit oli kirgi jahutanud, maale jõudes seltskonnal üksteise vastu pretensioone polnud ning nad lahkusid, kes kuhu," lausus Sang.

2 tundi ja 25 minutit piina

0.30 politseikaater Merelõvi sai kutse Aegnale tüli lahendama.

0.41 mees kukkus Naissaarel tulle.

0.43 märkasid jaanitulelised sadamast möödumas politseikaatrit Merelõvi.

0.44 esimene väljakutse telefonil 112.

0.48 JRCC sai häirekeskuselt info, et vajatakse abi kannatanu transpordiks Naissaarelt.

0.53 Viimsi vabatahtlikud on valmis Rohuneeme sadamast väljuma.

0.55 jõudis Merelõvi Aegnale tüli lahendama.

0.58 sai kutse Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) reanimobiili ­brigaad ja sõitis minut hiljem välja.

1.07 politseikaater MP-15 jõudis Aegnale tüli lahendama.

1.30 saabus reanimobiil Rohuneemele ja vabatahtlike kaater ­startis nendega Naissaale suunas.

1.35 jõudis Merelõvi Aegnalt Rohuneemele, pardal tülitsejad, kes pandi maale.

1.59 saabus brigaad Naissaarele.

2.20 startis vabatahtlike paat Naissaarelt mandrile.

2.30 jõudis vabatahtlike paat kannatanuga Rohuneeme sadamasse.

3.16 reanimobiil andis kannatanu PERHile üle. (Allikad: politsei, häirekeskus, PERH)