KANNAPÖÖRE: Mihkel Tiks Krimmis oma kodumaja ees. Riigikorra muutumise järel oli ta otsus resoluutne: siin ta enam elada ei taha, mistõttu tuleb senine kodu ka maha müüa. Foto: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Eesti uudised
21. august 2014, 07:00

Mihkel Tiks on Krimmis hädas – kodumaja ei õnnestu maha müüa (50)

Kirjamees Mihkel Tiks on taas Krimmis, kuid plaanib juba oktoobris põrutada Gruusiasse ning seada end tulevikus sisse Lõuna-Ameerikas. Teoreetiliselt peaks tal olema võimalik nüüd maha müüa ka Jalta lähistel asuv maja, kuid huvilisi tõenäoliselt napib.

Kui Venemaa Krimmi okupeeris, otsustas seal elanud endine korvpallitäht ja kirjanik Mihkel Tiks, et temale aitab. Aprillis nägi teda juba Tallinnas.

Kuid temast jäi Musta mere äärde Jaltast 20 kilomeetri kaugusele Korejizi maha maja. Tiks pidi nüüd taotlema Venemaa viisa, et Krimmi tagasi sõita ja üritada hoone maha müüa.

"Eestis tehti mulle äriviisa. Algul kolmeks kuuks, nüüd aastaks," räägib Tiks.

Algul keelas Vene võim kinnisvaratehingud Krimmis sootuks, kuid möödunud nädalal teatasid Venemaa ning Ukraina uudisteportaalid, et keeld lõpeb. Interfax kirjutas, et Krimmi juhi Sergei Aksjonovi sõnul võib oma kinnisvara müüa alates 15. augustist.

Tiks kuulis sellest nädala hakul Õhtulehe ajakirjaniku käest ning uuris asja. "Minu lähedal Korejizis asuvad notar ja kinnisvaramaakler väitsid mõlemad, et kinnisvaratehinguid ei saa endistviisi teha. Midagi polevat muutunud," nendib ta järgmisel päeval. "Aprillis ja mais käis huvilisi mu maja vaatamas, oli tunda huvi tõusu, kuid tänaseks on ilmselt aru saadud, et tehinguid teha ei saa ja maad on võtnud vaikus."

Tiksile meenub, kuidas üks tema naaber müüs oma korteri hiljuti Murmanski elanikule nii, et andis võtmed ja korteri dokumendid üle ning sai vastu raha. "Selliseid üliheauskseid ostjaid vaevalt palju leidub," arvab ta siiski.

Odavalt Tiks oma maja käest ära anda ei tahaks, muidu pole millegi eest mujale uut kodu rajada. "Kui ost-müük lahti läheb, siis oletan, et vastavalt üldisele hinnatõusule Krimmis ei tohiks ka kinnisvarahinnad langeda. Aga oleneb ka üldisest olukorrast Venemaa-Ukraina suhetes. Venelased sõjaolukorras kindlasti kardavad oma raha Krimmi paigutada," Arvab Tiks.

Tahab end sisse seada Ecuadoris

Kuigi maja müümine võtab ilmselt aega, ei taha Tiks liiga kaua Krimmis viibida. Oktoobris plaanib ta minna Gruusiasse Bathumi, mis asub samuti talle armsaks saanud Musta mere

ääres. "Aga kaugem plaan on kuulata maad Ecuadoris. See on väga huvitav maa ja loodetavasti Venemaast piisavalt kaugel."

Kuidas Krimmis meeleolu üleüldse praegu on? "Vaatamata sellele, et suvitajaid on umbes poole vähem kui tavaliselt, elu on läinud märksa kallimaks ja eriti piimatoodetest on poes nappus, valitseb endiselt Venemaaga ühinemise võidujoovastus," teab Tiks. Venemaa sümboolika on tema sõnul kõikjal. Näiteks autode Ukraina numbrimärkidel kaetakse Ukraina vapp ja asendatakse vene embleemiga. Iga sohver ning putkapidaja peab ka enesestmõistetavaks, et nähtaval kohal ripub Vene lipp ja/või Georgi lint. Linnapildis jäi Tiksile silma seegi, et üks ema oli lapsevankrile tikkinud Vene lipu kujutise. "Kui küsida tööinimeselt konkreetselt, kas ta palka on seoses hinnatõusuga tõstetud, siis vastuseks kuuleb, et käib üleminekuperiood ja elu saab olema ilus. Oluliselt on tõstetud pensione ja sõjaväelaste palku."

Suuri sõnu teevad venemeelsed juhid ka lähenevate valimistega seoses. Jalta ning selle ümbrus on Tiksi kinnitusel valimisplakateid täis. Näiteks kuulutavad Krimmi uued juhid Vladimir Konstantinov ja Sergei Aksjonov ühisel plakatil: "Hoidsime ära sõja. Tagame stabiilsuse".

Tiks: Krimm oli ka varem venemeelne

Küsimuse peale, kas on veidigi säilinud seda Krimmi, mida ta ise armastas, kostab Tiks, et Krimm oli ka varem venemeelne.

"Krimmi võlu on minu jaoks olnud tema looduses. Püüdsin ka enne ja püüan nüüd veelgi enam inimestest eemale hoiduda. Suhtlen väljaspool Krimmi elavate Ukraina inimestega, kellega oleme juhtunu suhtes sama meelt. Krimmis on raske leida kohalikku, kes avalikult kuulutaks oma ukraina-meelsust."