STAARID: Artur Akavov ja Robert Helenius on Tallinn Boxing Nighti suurimad tõmbenumbrid. Foto: Stanislav Moškov
Spordivaria
19. veebruar 2015, 07:00

Tallinnas pannakse püsti uhke poksipidu

Kel võitlussport vähegi hingelähedane, see seadku 21. märtsil sammud Tondiraba halli, kus kaitseb oma Euroopa meistrivööd Eestit teiseks koduks pidav venelane Artur Akavov ja tagasituleku areenile teeb hiidsoomlane Robert Helenius.

Põhjanaabri senise karjääri tipphetkeks jäi 2011 aastal Helsingis võetud võit britt Dereck Chisora üle. Edasi pidanuks järgnema duell Vitali Klitškoga, ent vigastused ja probleemid lepingutega tähendasid, et viimased kaks aastat pole 199 sentimeetrit pikk soomlane ühtegi profimatši pidanud. Nüüd on ta valmis tagasitulekuks: "Viiking alustab ristiretke! Minu ainus eesmärk on olla maailma parim. Kaks aastat ja siis on meistrivöö mu käes!"

Pika tee algus ei tõota olla just väga grandioosne: karjääri jooksul vaid võite (kokku 19) tunnistanud Heleniusele tuleb vastu Prantsuse raskekaalumeister Cyril Leonet, kelle senine saldo on 7 võitu (2 knock-outi), 8 kaotust ja 2 viiki. Matši pikkuseks saab kas 6 või 8 raundi.

Võib eeldada, et Heleniuse töö tuleb kiire ja korralik, ent hinna-kvaliteedi suhe on pealtvaatajate jaoks kahtlemata paigas. Kui tavaliselt räägitakse suurte poksiõhtute kontekstis miljonitest, siis Estonian Boxing Nighti nelja või viie amatöör- ning kuue profimatši eelarve on kokku 130 000 eurot.

Heleniuse kõrval on õhtu üheks suurimaks tõmbenumbriks kolmandat korda WBO keskkaalu Euroopa meistrivööd kaitsev Akavov (12 võitu, 1 kaotus). Kuigi tegu on Venemaa sportlasega, käib mees vähemalt kord kuus ka Tartus sõpradega kohtumas ja juttu saab temaga ajada ka eesti keeles. "Venemaa on mu kodu, aga pean selleks ka Eestit. Mulle meeldib Eesti Vabariik," on Akavov rahul, et saab Tallinnas poksida.

Kui eelmine vastane alistus 27aastasele Wolverine’i ("See tüüp X-meestest!") hüüdnime kandvale poksijale vähem kui kümne minutiga, siis nüüd tuleb vastu kangem pähkel, grusiin David Makaradze, kes on senises karjääris saanud kirja 21 võitu (neist 12 KO’d), 8 kaotust, 1 viigi. "Ma ei oota lihtsat matši, aga arvan, et võidan. Vastase hüüdnimi on Robot, tema stiil on alati otse peale tulla. Mulle see meeldib, ei pea ootama, töötlen teda ja ongi kõik," muigab Akavov.

Poksiõhtu ühe korraldaja Kindel Käsi MTÜ eestvedaja ja Eesti koondise peatreener Ervin Kade ütleb aga, et tegelikult on üritus korraldatud Eesti poksijatele mõeldes: spordišõu algab amatöörmatšidega, kus Rio olümpiamängudele pürgivad Ainar ja Rain Karlson ning Kaupo Arro astuvad ringis vastakuti USA olümpialootustega. Eesmärgiks on saada kodupubliku ees kätte hea emotsioon, et juunis Bakuus peetavatel Euroopa mängudel alustada Rio kvalifikatsioonitsüklit.