Grit Šadeiko.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordiblogi
23. veebruar 2015, 07:04

Deivil Tserp | Spordikuninganna valmistub suveks (7)

Tänavune Eesti sisekergejõustikuhooaeg on olnud tulemuste poolest mage. Suure tõenäosusega saadab alaliit 5. märtsil Prahas algavale EMile mitu sportlast, kellele polnud isegi tavapärasest madalamate normide alistamine jõukohane.

Ometi ei peegelda see spordikuninganna tegelikku olukorda. Tasub meenutada, et pisut rohkem kui pool aastat tagasi tundsime Tallinnas Kadrioru staadionil siirast rõõmu, kui meie koondis võistkondlikul EMil säravalt esines, rääkimata üksikalade EMist, mis tipnes kahe hõbemedali võitmisega.

Eesti kergejõustiku suurimad lootused on seotud suviste aladega: meeste kettaheite (Gerd Kanter, Martin Kupper, Märt Israel), 400 m tõkkejooksu (Rasmus Mägi), meeste odaviske (Risto Mätas, Tanel Laanmäe, Magnus Kirt) ja naiste odaviske (Liina Laasma), kümne- (Maicel Uibo, Mikk Pahapill) ning seitsmevõistlusega (Grit Šadeiko, Mari Klaup).

Tavapärasest kiretum on seis ka mitme teise objektiivse põhjuse tõttu. Mullu EMil kõrgushüppes seitsmendaks tulnud Eleriin Haas pidi hooaja jalavigastuse tõttu pooleli jätma, Eesti rekordiomanik Anna Iljuštšenko on lapseootel, mitmekülgne Ksenija Balta otsustas valmistuda suveks.

Nii peabki tõsiuskne kergejõustikusõber varuma kannatust ja lootma, et augustis Pekingis MMiga kulmineeruv välihooaeg pakub samasuguse tulemuste tulevärgi nagu mitu eelmist.

Äsja Lõuna-Aafrika Vabariigist treeningulaagrist saabunud Anne ja Taivo Mägi edukaimad õpilased Maris ja Rasmus Mägi ning Grit Šadeiko näitasid kodustel meistrivõistlustel, et nad on korralikult harjutanud.

400 m tõkkejooksja Maris Mägi on pärast tunamullust kannakõõluselõikust jälle suure koormusega treeninud. Esimene väike preemia oli isiklik rekord 200 m jooksus – 24,22.

Šadeiko oli peaaegu nõelterav tõkkesprindis, läbides distantsi ajaga 8,28. EMi normist jäi tal puudu vaid kolm sajandikku.

Rasmus Mägi kehastus sisehooajal korraks jänese rolli, aidates treeningukaaslasel ja semul Raimond Valleril 800 m jooksus jahtida EMi normi. Siinkirjutaja usub kaljukindlalt, et mullu Eesti parimaks sportlaseks valitud 22aastane tartlane liigub õigel kursil. Eelmisel talvel keskendus Rasmus Mägi samuti treenimisele, ladus tugeva põhja ning suvel olid tema sooritused nagu ilutulestikud – üks uhkem kui teine.

Muide, Rasmus ja Maris Mägi ning Šadeiko näitasid head treenitust ka 4 x 400 m jooksus.

Välihooaja poole kiigates tasub tähelepanelikult jälgida kaugushüppaja Rain Kase arengut. Eesti meistrivõistlustel alistas ta EMi normi 7.75 koguni 12 sentimeetriga. Suvel peaks see ideaalsetes tingimustes tähendama vähemalt 20 sentimeetrit pikemat õhulendu, mis lubab unistada MMi pääsmest.

Nii et väited Eesti spordikuninganna ootamatust koomasse langemisest ei vasta tõele. Ja ehkki sise-EMile ei lähe väga tugev koondis, on põhjust Tšehhi pealinnast oodata ka mõnda ilusat tulemust. Vähemalt 400 m jooksja Marek Niit on võimeline pürgima finaali.

Lõpetuseks üks kurb tendents: üha rohkem peavad kergejõustiklased tippu rühkima töökohustuste kõrvalt. Sügisel asusid ametisse Mätas ja Kask, sprinterina kenasti arenenud Maarja Kalev maitseb treenerileiba, nagu ka mullu EMil osalenud 400 m tõkkejooksja Jaak–Heinrich Jagor ja kõrgushüppaja Grete Udras.