Andreas LubitzFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
28. märts 2015, 17:18

SURMALENNUKI PILOOT LUBITZ OMA EKSKALLIMALE: ühel päeval teavad kõik mu nime! (33)

Saksa ajakiri Bild intervjueeris Germanwingsi lennuki alla kukutamises süüdistatava piloodi Andreas Lubitzi (27) endist tüdruksõpra Maryt (26), kes lendas reisisaatja ametit pidades eelmisel aastal viie kuu jooksul koos temaga läbi kogu Euroopa.

Mary sõnul kohtusid nad esimest korda salaja, sest idee romantikast tööl tundus olevat raske. Tema sõnul oli Lubitz väga üksik inimene, vahendas Ilta-Sanomat.

"Lennul oli ta väga tore ja avatud inimene. Eraelus oli ta väga pehme mees, kes vajas armastust. Me rääkisime alati palju tööst. Töösuhted muutsid teda. Polnud piisavalt raha, ta oli mures lepingu jätkumise pärast, liiga suur surve,“ rääkis Mary.

Pärast teisipäevast lennukatastroofi meenusid naisele sõnad, mida Lubitz talle eelmisel aastal ütles. "Ühel päeval teen ma midagi, mis muudab kogu süsteemi. Siis teavad kõik mu nime ja mind mäletatakse,“ oli Lubitz Maryle öelnud.

"Ma ei saanud kunagi aru, mida ta silmas pidas, aga nüüd on kõik selge,“ sõnas Mary ajakirjale.

Naise sõnul oli Lubitz piinatud karakter ja ta jättis mehe maha tema isiklike probleemide ja tujuka käitumise pärast, mis teda hirmutas. Mary sõnul painasid mehi ka õudusunenäod. Ta võis keset ööd üles ärgata ja karjuda: "Me kukume alla!“

Lubitz ei rääkinud kunagi oma terviseprobleemidest, ta mainis vaid seda, et saab psühholoogilist ravi. "Kord lukustas ta end pikaks ajaks vannituppa. Aga ta oskas hästi teiste inimeste eest varjata seda, mis tema sisemuses tegelikult toimus,“ märkis Mary.

Mary usub, et teab, mis Lubitzi tema teoni lõpuks tõukas. "Ta mõistis, et tema karjäär Lufthansa lennukaptenina oli tema terviseprobleemide tõttu peaaegu võimatu,“ sõnas Lubitzi endine tüdruksõber.

Naine rõhutas, et ta poleks kunagi osanud oodata, et Lubitz midagi sellist teeb.

Ajalehe Bild andmetel oli Andreas Lubitzi 2008. aastal alanud piloodiõpingutes pikem vaheaeg. 2009. aastal diagnoositi tal raske depressioon ja ta sai korduvalt psühhiaatrilist ravi.

Düsseldorfi prokuratuuri eilse teate kohaselt Andreas Lubitzi kodust hüvastijätukirja ei leitud. Kui kõik jutud Andreas Lubitzi psüühilistest hädadest vastavad tõele, tekib õigustatud küsimus, kuidas usaldati talle suure reisilennuki juhtimine.

Saksamaa odavlennufirma Germanwings lennuk Airbus A320 kukkus alla Prantsusmaal Alpides Digne'i lähistel 24. märtsi pärastlõunal.

Pardal oli 144 reisijat ja kuus meeskonnaliiget, kes kõik elu kaotasid. Hukkunute seas oli ka ühe Saksamaa kooli kümnenda klassi õpilasi ja kaks tuntud ooperilauljat.