FC Barcelona keskkaitsja Gerard Pique koos poegade Sasha ja Milaniga. Nende ema Shakira selle pildi peal ei ole, aga kui teda õhtuse mängu ülekande ajal telepildis näidatakse, on Toomas Vara töö sutsukese hõlpsam, sest võimaldab vähemalt 30 sekundit eetriaega temaatiliste tähelepanekutega ära täita.Foto: Manu Fernandez
Meistrite liiga blogi
21. aprill 2015, 14:14

Toomas Vara | Tänase Barcelona – PSG mängu kommenteerimine on väga keeruline töö! (6)

Jalgpalli Meistrite liigas selguvad täna kaks esimest poolfinalisti. Kui ühes mängus pinget pole, siis teine säriseb elektrist. Barcelonas ja Münchenis peetavaid lahinguid tutvustab Viasat Sport Balticu jalgpallikommentaator Toomas Vara.

Viasat Sport Baltic: FC Barcelona – Pariis Saint-Germain (1. mäng 3:1)

Kõik jalgpallikommentaatorid teavad, et Pep Guardiola käe all mänginud FC Barcelona mängude kommenteerimine oli üks raskemaid ülesandeid selles muidu toredas ametis. Tiki-taka ehk lõputu kõigutamine keskväljal, ilma et midagi põnevat juhtuks, ajab hulluks mitte ainult vastased palliplatsil, vaid ka tegelased kes peaksid selle ümmarguse veeretamise kuidagi põnevamaks rääkima.

Kardan, et teisipäevaõhtune mäng Camp Nou'l saab olema veidi sarnane. Guardiola on küll läinud, aga esimesest mängust koju kaasa võetud 3:1 paneb Barcelona suhteliselt mugavasse olukorda. Rünnata väga pole vaja, piisab kui 90 minutit palli oma väravast eemal hoida. Kui Barca sellise taktikalise plaaniga mängima läheb, siis vabandan ette, aga ilmselt kuulete igavamatel hetkedel taustaks hoopis uuemaid kuulsate Saaremaa rahvasportlastega seotud lugusid.

Mäng PSG vastu on Luis Enrique jaoks 50-s Barcelona peatreenerina. Senine saldo 41-3-5 ja raske uskuda, et PSG seda halvemaks suudab pöörata. Nii veenev oli katalaanide üleolek esimeses mängus. Lisaks on Enrique juubelimängu eel saanud ainult häid uudiseid. Mitte ühtegi tõsist mängumeest pole vigastatud, Dani Alves on tagasi, riid Neymariga läbi ja ülejäänud ründajad lihtsalt suurepärases väravahoos – Lionel Messi lõi näiteks nädalavahetusel Valencia vastu oma Barcelona karjääri 400. värava, Luis Suarez on viimases 12-s mängus löönud 12.

Lihtne arvutus näitab, et PSG-l on edasipääsuks vaja 3:0 või suuremat võitu. Mõne lihtsama vastase puhul poleks see midagi erakordset, sest prantslased on viimasest kuuest mängust viies löönud kolm või rohkem väravat. Nii et optimistidel on siiski võimalik leida teooriaid millele lootust ehitada. Tõelised PSG fännid kindlasti veel loodavad imele. Aga märksõnaks ongi siin "ime", sest midagi vähemat Prantsusmaa meistrit siin enam ei aita.

Zlatan Ibrahimovic on tagasi platsil ja peatreener Laurent Blanc igatahes loodab oma staari peale. Mängueelsel pressikonverentsil arvas prantslane, et Ibrahimovicile sellised suured ja rasked mängud sobivad. Lisaks kordas Blanc mitu korda, et kuna kaotada pole midagi, siis minnakse mängule vastu suhteliselt pingevabalt.
Loodetavasti tähendab see avatud ja rohkete väravatega mängu. Taaskord 3:1 Barcelonale.

TV6: Müncheni Bayern – FC Porto (1. mäng 1:3)

Viimaste päevade kõige suurem uudis Münchenist pole seotud mitte Bayerni mängijatega, vaid räägib hoopis 72-aastasest mehest nimega Hans-Wilhelm Müller-Wolhart. Tegemist on kuulsa Bayerni arstiga, kes peale Portole kaotatud mängu läks peatreener Guardiolaga lõplikult tülli ning lahkus klubist pärast 38-aastast karjääri koos ukseraamide ja abilistega.

Müller-Wolhart on üks spordimeditsiini superstaare. Kui tihti saavad doktorid spordiuudistes valet tüüpi kuulsust, siis tema on endale nime teinud ebatraditsiooniliste, aga edukate ravivõtetega. Aegade jooksul on temalt abi saanud sellised jalgpalli superstaarid nagu Michael Owen, Steven Gerrard või Giorgio Chiellini, aga ka näiteks sprinter Usain Bolt või golfar Jose Maria Olazabal.

Juba sügisel susisema hakanud tüli sai lahenduse eelmisel kolmapäeval kui tohtrist vanahärra ei tahtnud enam kuulata süüdistusi, mis klubi meditsiinilisele personalile esitati. Eks see näitab meile pingeid klubi sees peale Portole üllatuslikult kaotatud mängu, aga omajagu õigust Guardiolal kindlasti on, sest Bayerni vigastatute nimekiri on päris pikk – teiste hulgas tõelised ässad Arjen Robben, Franck Ribery, David Alaba, Javi Martinez. Nii näiteks üle-eelmises Bundesliga voorus Frankfurdi Eintrachti vastu istus Bayerni vahetusmeeste pingil lisaks varuväravavahile vaid 3(!) väljakumängijat.

On arusaadav, et Guardiola ei tunne end praegu mugavalt. Saksa meistritiitel on põhimõtteliselt juba "kotis", karikas ootab ees poolfinaal, aga klubi juhtkond ootab edu ka Euroopas. Ja Saksa suurklubi jaoks on edu definitsiooniks ainult Meistrite liiga võit, mis tähendab, et veerandfinaalis langemine oleks suur löök nii Saksa masinavärgi kui ka nende hispaanlasest peatreeneri kuvandile.

Ennustan Bayernile 2:0 võitu ja edasipääsu.

Saksa masinavärgist lähemalt: