FIA president Jean TodtFoto: MAXIM SHEMETOV
Auto-Moto uudised
27. aprill 2015, 18:18

Jean Todt elas üle Nepali maavärina: Pikali olemine tundus igavikuna (3)

Laupäeval Nepalis toimunud 7,8-magnituudist maavärinat tundsid ka Rahvusvahelise Autoliidu FIA president Jean Todt ning Kathmandus konverentsil viibinud 44 delegaati, kes Prantsusmaa ajalehe Le Point andmetel siiski kannatada ei saanud.

FIA esindajad osalesid Aasia ja Vaikse ookeani spordikongressil, kui Nepali tabas üle 2000 inimest tapnud 7,8-magnituudine maavärin. Todt sõnas ajalehele, et nende delegatsioon viibis värina ajal hotellis, kuid tema ja tema Malaisia näitlejast abikaasa Michelle Yeoh olid Kathmandus jalutamas.

"Esimene tõuge lükkas meid majast välja hoovi. Kõik liikus. Pikali olemine tundus igavikuna, sellises olukorras oled nii rabatud, et ei mõista enam aega. Tegelikult võisime seal niimoodi lamada kõigest 30 sekundit kuni 2 minutit. Kohe ei suutnud me purustuste suurust hoomata, sest meid ümbritsevad hooned jäid paigale. Mõned tunnid olime siiski telkides ning edastasime infot ka teistele delegatsiooni liikmetele. Kõik olid õnneks elus. Hotelli jõudes mõistsin, et Kathmandu vanim osa on hävinenud, sest hooned olid purunenud," meenutas ta.

Konverentsil osales 45 FIA delegaati 14 riigist, nende hulgas ka FIA president Todt, teedeohutuse saadik Michelle Yeoh ja asepresident spordi alal Graham Stoker. Todti sõnul ei suudetud alguses ei teda ega delegatsiooni riigist evakueerida, lõpuks sai ta siiski lennule Delhisse, kust lendas ööl vastu esmaspäeva Pariisi.

"Ööbisime lennujaamas ning seal mõistsime, kui palju ohvreid võib tegelikult olla. Kui see aitab, siis FIA avab fondi, mis aitaks Nepalis uusi teid üles ehitada," rääkis ta.