Marko Lelov Foto: LAURA OKS
Jalgpall
10. oktoober 2015, 18:43

U19 koondise peatreener Marko Lelov: kahju, et kooliraha tuli valikturniiril maksta

Eesti U19 noormeeste jalgpallikoondis kaotas EM-valikturniiri teises mängus 1:2 (0:1) Tšehhile ning minetas võimaluse eliitringi murda. Seejuures jääb tšehhide teine värav suuresti väravavaht Andreas Vaikla hingele, kes eksis standardolukorras väljatulekuga.

Peatreener Marko Lelov noort puurivahti ei hurjutanud, vaid oli lihtsalt nukker, et säärased eksimused valikmängudes juhtuvad. "Iga mängija võtab mängus otsuseid vastu. Vaikla võttis sellise otsuse. See on nüüd kooliraha, kahju, et see valikturniiril tuli," sõnas Lelov.

Kui 0:1 kaotatud avapoolaeg eestlastele suurt põhjust optimismiks ei jätnud, sest palliga ei tulnud meie noormeestel suurt midagi välja, siis pärast 15minutilist mõttepausi oldi kui ümbersündinud. Eestlased ründasid nii vasakult kui paremalt ja valdasid korralikult palli. Tasuks 66. minutil penalti, mille Herol Riiberg 1:1 viigiväravaks realiseeris. Mida peatreener Marko Lelov vaheajal poistele rääkis, et asi sedavõrd kardinaalselt muutus?

"Tegelikult ega meie palju ei muutnud, seal olid lihtsad asjad vaja mängijatele edasi viia, kuidas lihtsam rünnata. Arvan, et kahe poolaja vahe oli ka see, et Tšehhi tunnetas, et täna ei ole nende üleolek nii suur," selgitas Lelov.

"Me suutsime - kompliment tervele võistkonnale - kaitses Tšehhi nii hästi paika panna, et nad ei suutnud meie kogu võistkonda laiali mängida nagu nad Armeeniat mängisid. Teisel poolajal neil tekkis kärsitus. 

See oligi tänane plaan, et hoida mäng tasakaalus ja viia Tšehhi tasakaalust välja, et nad muutuks kärsituks. Mida aeg edasi, seda suuremad šansid tekivad meil. Seda oligi näha, kui mänguseis 1:1 võrdsustus. Pärast seda me ei läinud pea ees teist lööma, vaid pigem kannatlikult ootama teist võimalust. Ei olnud palju puudu, et oleks võinud teistpidi minna. Kahjuks selle aastakäiguga ongi see probleem, et meie eksimusprotsent 1-1 duellides kaitses on suur," ütles igapäevaselt Pärnu linnameeskonda juhendav treener.

Lelovi sõnum enne mängu oma hoolealustele oli lihtne: "Viigiga me edasi ei saa, aga kui lähme pea ees mängima, siis võime 0:5 kaotada. Et mängida hästi rünnakul, peab olema topelt tugev kaitses. Täna see ennast õigustas. Me pidime olema topelttugevad kaitses ja olime, sinna peale ehitasime oma rünnaku ja sealt me ka värava saime."

Teisipäeval kohtub Eesti turniiri viimases mängus Armeeniaga, kellel samuti tabelis kaks kaotust. "Põhimõtteliselt on meie jaoks turniir läbi, kas saame 3. või 4. koha - see ei anna midagi," sõnas Eesti koondise loots.

"Pigem käib mäng au peale. Peame selle väljakutse vastu võtma. Meil ei ole mõtet raisata mängu, et lihstalt mängida. Igal juhul lähme mängima selle mõttega, et taktikaliselt tugevam olla ja mängijate kogemus kasvaks ühe mängu võrra jälle juurde."