Marianne MikkoFoto: KRISTJAN LEPP
Eesti uudised
18. märts 2016, 09:27

Marianne Mikko vaatleb Kasahstani parlamendivalimisi (12)

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni juht Marianne Mikko on valimiste vaatlusmissioonil Kasahstanis, kus pühapäeval toimuvad ennetähtaegsed parlamendivalimised.

Mikko sõnul jälgib ENPA delegatsioon valimiste ajal demokraatlikest printsiipidest kinnipidamist. „Loodame valimiste läbiviimiselt parimat, aga välistada ei saa ka vastupidist,“ ütles Mikko ja lisas, et erilist tähelepanu pööratakse valimiste korralduslikele detailidele.

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev saatis Kasahstani parlamendi alamkoja laiali tänavu 20. jaanuaril ja kuulutas välja ennetähtaegsed parlamendivalimised 20. märtsil. Korralised valimised oleksid pidanud toimuma novembris ehk kaheksa kuud hiljem.

„Kasahstani võimude väitel on ennetähtaegsete valimiste korraldamise peamiseks põhjuseks see, et Kasahstanil on vaja uusi värskeid ideid, kuidas majandust turgutada. Maailma ebastabiilsus, kaupade madalad hinnad ja muud välised tegurid on pannud Kasahstani majanduse proovile,“ ütles Mikko.

Eelmised parlamendivalimised toimusid 15. jaanuaril 2012 ning olid samuti ennetähtaegsed valimised. Kaheksa erakonda osalesid parlamendivalimistel, neist kolm ületasid valimiskünnise (7%) ning said parlamenti. Rahvuslikul demokraatlikul parteil Nur Otan (Isamaa valgus) on parlamendis 83 kohta, Kasahstani demokraatlikul parteil Ak Jol (Valguse tee) 8 kohta ning kommunistlikul parteil 7 kohta. Parlamendi 107-liikmelise alamkoja (Madžilis) 98 liiget valib viieks aastaks rahvas, 9 saadikut esitab presidenti nõustav rahva assamblee.

11 ENPA valimisvaatlejat osalevad enne valimisi kohtumistel poliitiliste kandidaatide, valitsusväliste organisatsioonide, meedia esindajate ja rahvusvaheliste ekspertidega. Valimiste ajal hindavad valimisvaatlejad valimiste läbiviimise vastavust rahvusvahelistele ja kohalikele seadustele. Vaatlejad jälgivad jaoskonna hääletusprotseduure, hääletajate registreerimist, hääletusbülletäänide vastavust hääletajate arvule, valimisjaoskondade töökorraldust jms.