Eelmisel talvel Eesti meistrivõistlustel nii sprindis kui ka eraldistardist sõidus kuldmedali võitnud Raido Ränkel (nr 101) tänavu tiitleid ei kaitse.Foto: Aldo Luud
Talisport
10. jaanuar 2018, 15:03

Kilp ja Ränkel sõidavad Eesti meistrivõistluste asemel laagrisse, Tour de Skist taastuv Tammjärv teeb kaasa pool programmi (1)

Niru talve kiuste toimuvad sel nädalavahetusel Haanjas Eesti murdmaasuusatamise meistrivõistlused, kuid kõik kohalikud tipud seal ei stardi.

Lisaks kopsupõletikus Aivar Rehemaale jäävad täiesti eemale sprinter Marko Kilp ja universaal Raido Ränkel, kes sõidavad homme Itaaliasse Seiser Almi laagrisse. Eelmisel nädalal ühepoolse kopsupõletiku diagnoosi saanud Ränkel käis eile uuesti arsti juures ning on Team Haanja treeneri Anti Saarepuu sõnul täiesti terve.

Nii Kilp kui ka Ränkel on koha olümpiakoondisesse taganud, sest jõudsid novembri lõpus Ruka MK-l klassikasprindis esimese 20 hulka (Kilp 11., Ränkel 15.).

Tõsi, Kilbil poleks niikuinii Haanjasse erilist asja olnud, sest kavas on eraldistardist 15 km vabatehnikas (laupäeval) ning 15+15 km suusavahetusega sõit (pühapäeval). Esialgu pidid meistrivõistlused algama täna klassikasprindiga, kuid ilmataat ei olnud oma ülesannete kõrgusel.

Sprindimeistrid selgitatakse uue plaani kohaselt hoopis pärast olümpiamänge, sest Kilbi ja Ränkeli näol on juba kaks sprinterit Pyeongchangi kvalifitseerunud. "Ma ei näe, et sinna oleks kolmandat saata," lausub Saarepuu.

"Tähtsam on, et saaks teatevõistkonna välja panna. Haanjas on praegu Eesti parimad olud, uisku saab hästi sõita, aga klassikavõistlust on praegu väga keeruline korraldada. Näis, kuidas pühapäeval klassikapool õnnestub."

Laupäeva võtab vabaks ka Tour de Skist taastuv Karel Tammjärv, kuid pühapäeval on ta Saarepuu sõnutsi stardis. Suuremat osa meie tippsuusatajaist koondava Team Haanja meestest püüavad mõlemal päeval meistrikulda (ja seeläbi potentsiaalset olümpiapääset) Algo Kärp, Andreas Veerpalu ning USAs õppiv ja treeniv Alvar Johannes Alev.

Praeguse seisuga pääseb Lõuna-Koreasse kolm Eesti meessuusatajat ja need kohad on MK-sarja tulemuste põhjal broneeritud Kilbile, Ränkelile ja Tammjärvele. Kui Eesti juhtub aga kohti juurde saama, mis Saarepuu arvutuste järgi on väga reaalne, siis pääsevad sinna vastavas pingereas suusavahetusega sõidu ja 15 km vabatehnika meister.

Ühtlasi jätavad eestlased vahele nädalavahetusel toimuva Dresdeni MK-etapi, kus on kavas individuaalne ja paaris vabatehnikasprint. Praeguste plaanide kohaselt naastakse MK-karussellile nädala pärast Planicas, kus toimub klassikasprint ja eraldistardist 15 km klassikat.