Liisa OviirFoto: Daisy Lappard
Eesti uudised
23. jaanuar 2018, 15:15

LIISA OVIIR: peaasi, et Helme ei saaks justiitsministriks (234)

Justiitsminister Urmas Reinsalu „kanakarja“ ütluse peale solvunud riigikogu sotsiaaldemokraatide naisliikmed on tema peale pahased, kuid alluvad siiski ühe erandiga fraktsioonisisesele kokkuleppele ja teda umbusaldama ei hakka.

SDE naisliikmed küll Reinsalu tagandamise poolt hääletada ei kavatse, kuid on pahased, et umbusaldamisega on liitunud rahvuskonservatiivid. Teatavasti on sotsidel EKREga suured poliitilised vastuolud, mis on siin-seal meedias lahvatanud.

Riigikogu SDE fraktsiooni liige Liisa Oviir selgitas suhtlusvõrgustikus, et ta ei hääleta Reinsalu umbusalduse poolt, sest see võiks tema asemele tuua uueks justiitsministriks Helme. Milline neist ja milles on selle avalduse loogika, juristiharidusega Oviir ei selgita.

„Noorpoliitikuna olles raske valiku ees, ütles kogenenum kolleeg mulle: „Liisa, poliitikutel pole valida hea ja halva valiku vahel, poliitikul on valida halva ja väga halva valiku vahel“,“ kirjutab ka lühikest aega Taavi Rõivase valitsuses ettevõtlusministri ametit pidanud Oviir.

„Eilne päev kinnitas seda ütlemist veelkord. Justiitsminister esines kaalutletult arvamusavaldusega, kus ta mõnitas arvamus- ja sõnavabadust ning marginaliseeris lähisuhtevägivalda. Uskumatu... Veelgi uskumatum oli, et ministri koduerakond ei näinud toimunus probleemi ja kiitis ministrit,“ jätkab ta.

„AGA... kui see valitsus kukub, tühistatakse moodsas sõnapruugis „ennaktempos“ kooseluseadus ja ühinemine Istanbuli konventsiooniga, tühistatakse väikesepalgalistele oluline tulumaksumiinimumi tõstmine ja alkoholi reklaamipiirangud. Tühistatakse paljud asjad, mille eest me oleme võidelnud. Matemaatika, nagu öeldakse...“ pelgab Oviir.

„Seega oli mul eile võimalus valida halva ja väga halva valiku vahel. Ma valisin halva valiku. Valisin justiitsministri, kes käitus riigimehele mitte vääriliselt. Sest tema on tegelikult ennekõike IRLi probleem. Ja see otsus hoidis ehk ära selle, et Vabariigi sünnipäevaks oleks justiitsministriks juba Helme,“ põhjendab noorpoliitik oma otsust.