FANTASTILINE NELIK: Kraftwerk ehk (vasakult) vokalist ja süntesaatorimängija Ralf Hütter, kes on ainus allesjäänud algliige, digitrummarid Henning Schmitz ja Fritz Hilpert ning videotehnik Falk Grieffenhagen.Foto: Tiina Kõrtsini
Galeriid
17. veebruar 2018, 19:35

GALERII | Kraftwerk andis Saku suurhallis futuristliku 3D-kontserdi (1)

Saksa elektroonikabändi Kraftwerk laupäevaõhtusele kontserdile saabujad said Saku suurhalli uksel pihku 3D-prillid, mille kaudu tuli enam kui kahetunnist vaatemängu jälgida. Kraftwerki esinemine meenutaski ruumilise pildiga kinoseanssi, mida saatmas mürtsuv muusika.

Neli bändimeest seisid valgustatud kostüümides oma helendavate pultide taga ja vajutasid muusika- või videonuppe. Nende selja taga kõrgus kogukas ekraan, mis näitas erinevaid kirju ja numbreid (palas „Numbers“ kordunud saksakeelsed numbrid eins, zwei, drei, vier, fünf, sechs, sieben, acht jäid vist paljude kontserdikülastajate peas trummeldama), kosmosevaateid, helilaineid ja geomeetrilisi kujundeid, kiirronge ja maanteel vuravaid autosid, roboteid ning modelle ja Tour de France'il võistlevaid jalgrattureid kui masinlike inimeste võrdkujusid.

Kohati tekkisid kujutised, näiteks õhus rippuv arvuti, justkui käeulatusse ja varjutasid muusikud. Vastukaaluks futuristlikele kujutistele jooksid kuvaril vahepeal ka mustvalged kaadrid.

Rahva rõõmukilked tõi kaasa Kraftwerki väike kummardus Eestile. Keset kontserti ilmus lava taustale Google Earthi satelliitpilt Eestist, seejärel hõljus kaadris Tallinna vanalinna kohal ufo. Lendav taldrik leidis viimaks maandumispaiga kontserdihalli ees, selle ukse kohal kumamas Kraftwerki sõu reklaam.

1970. aastast tegutsevat Düsseldorfi kollektiivi on nimetatud enim popkultuuri mõjutanud bändiks pärast biitleid. Oma napisõnalistes lugudes nad ühtaegu tervitavad modernset tehnoloogiat ja teisalt hoiatavad sellega kaasnevate ohtude eest. Tuumaenergiavastase pala „Radioactivity“ uusversioonis mälestab ansambel 2011. aasta Fukushima tuumaõnnetust.

Publik ei tahtnud pärast 14aastast pausi teist korda Eestit külastanud bändi lavalt minema lasta. Aplaus pani kardinad kahel korral lisalugudeks avanema. Sõule saabus punkt looga „The Robots“ ja Kraftwerki kuulsa robotitantuga.