Yana ToomFoto: Stanislav Moshkov
Arvamus
20. märts 2018, 10:58

Toom Seederile: igaüks, kes teiega ei nõustu, ei ole tingimata riigi vaenlane (75)

Esmaspäeval kritiseeris Helir-Valdor Seeder enda arvamusloos Europarlamendi liiget Yana Toomi ning nimetas teda Kremli Trooja hobuseks, kes nõrgestab Eesti ja Euroopa Liidu ühtsust. Yana Toom avaldas vastuarvamuse.

Austatud härra Seeder! 

Me kuulume teiega mõlemad koalitsioonierakonda, kuid minul pole au olla ei valitsuse liige ega erakonna esimees. Olen Euroopa parlamendi liige ning, nagu iga parlamendi liige, olen oma mandaadis vaba. Brüsselist näen ma asju teise vaatenurga alt ja ei pea vajalikuks oma vaateid varjata. 

Oma repliigis te ei maini, et EastStratComi suhtes on skeptiline mitte ainult Yana Toom, vaid ka näiteks Hollandi parlament, kes märtsi alguses otsustas, et nõuab selle sulgemist (link; link). Nende tegevust teravalt kritiseerib ka ERGA esinaine Madeleine de Cock Buning (link). 

Te ei maini ka seda, et Suurbritannia samme seoses Skripali mürgitamisega peavad ülereageerimiseks endine Suurbritannia suursaadik Venemaal Tony Brenton (link), endine saadik Uzbekistanis Craig Murray (link), leiboristide liider Jeremy Corbin (link) ja paljud teised. 

Mis puudutab Nord Streami, ka Angela Merkel ei jaga teie arvamust (link). 

Kuid kedagi neist te ei nimeta Kremli käepikenduseks. Kas see tâhendab, et arvamuste paljusus ja avalik arutelu on lubatud mujal Euroopas ja keelatud Eestis? Kodaniku ega poliitikuna ma ei saa sellega nõustuda. 

Mis puudutab minu tööd Eesti esindajana Euroopa parlamendis, kõige lihtsam viis seda hinnata on vaadata MEP-ide reitingut, mida parlamendis uuendatakse iga nädal, lähtudes saadikute tööst komisjonides (mul on neid koguni kolm).
Ning tuleb tõdeda, et Eesti Keskerakond ei pea häbenema oma saadikut – minust kõrgemal positsioonil platseerub vaid erakonda mittekuuluv Indrek Tarand (link). 

Ma teen tööd, millest te ei loe Eesti lehtedes, kuigi ma teen seda Eesti huvides. Ja mul on siiralt kahju, et minu küünetehniku looming pakub rohkem kõneainet kui AVMS-i direktiiv, sotsiaalōiguste sammas vōi autoriõigused. 

Ja lōpetuseks – igaüks, kes jagab teie vaateid, ei pruugi olla kõva tegija, täpselt nii, nagu see, kes teiega ei nõustu, ei ole ilmtingimata riigi vaenlane.