Kommentaar

Prokuratuur | Kui kaua võib alaealine karistamatult pääseda? (10)

LISA KOMMENTAAR

Jüri20. aprill 2018, 19:09
Kes leiab, et selliste laste probleemide lahendamiseks on kõik võimalused juba olemas võiks võtta ühe sellise lapse ning näidata, kuidas tal see õnnestub. Julgen väita, et abi ei ole ei vanglast ega ka teistest mõjutusvahenditest, kui ei ole ühtegi inimest, kes tõepoolest sellest lapsest hoolib ja keda see laps usaldab
endine jurist19. aprill 2018, 12:22
Meenub lugu 90-ndatest. Keegi nooruk oli grupilise vargusega kohtu all. Tollal olid registrid veel paberkandjatel. Vaid tänu prokuröri heale mälule tuli välja, et poissi oli mõne kuu eest ühes teise kohtus juba varguse eest tingimisi karistatud. Kuid sell oli mõni päev pärast kohtuotsust taas uue tembuga hakkama saanud. Ja kuna kirjad liiguvad aeglaselt, tuligi uut aja uurinud uurijale aegunud vastus, et poissi polei varem karistatudki. Asi tuli aga ikkagi kohtus välja ja nüüd sai poiss juba reaalse karistuse. Ma pöörusin poisi poole küsimusega, et mis sul arus oli, kohe pärast ühte süüdimõistvat kohtuotsust läksid taas vargile. Ja nüüd tänu sellele lähed ju reaalselt kinni. Ja mis noormees vastas? Aga nii et mina sai esimeses kohtus aru, et mind ei karistatudki, sest mind lasti ju lahti! Seega tuleb välja, et tingimis karistuse mõiste ei jõua sageli noorukile kohalegi. Seega loen mina õigeks, et eksinud nooruk peab ´kandma vähemasti mingi lühikese šokivangistusegi. Et talle pähe jõuaks, mis asi see kinnipidamiskoht on ning millega ta tegelikult riskib, kui katseajal taas seadust rikub. .
täitsa nõus sinuga 12.2219. aprill 2018, 14:31
Ka praegu kõik need tahtlikult pahandusi planeerivad ja õpetajatega ülbitsevad kuni 14 aastased tatikad tunnevadki end karistamatult, sest MIDAGI ju nendega ei tehta! Need "psühholoogitädikeste" nn vestlused...selline pätt vaatab, et uksest välja saaks ja juba ukse taga järgmised huligaansused! Samuti üpetaja kirjutatud märkus- see ongi KÕIK ju, mis õps teha saab! La skirjutab...kodus vanemad ka midagi ei tee, ega karista! Mis te ise arvate, miks need samad noored mitmeid kordi ikka ja jälle huligaanitsevad?
kuku19. aprill 2018, 12:07
TULEB teha intensiivselt tööd ja kaasata pere...:D Ärge ajage naerma kullakesed! Selliste pätipoiste lahkuläinud vanemaid, kes pidevalt elukaaslasi vahetavad PEREKS nimetada, on ilmne liig! Sellise väikese kaagi ema ja isa pole kunagi olnud huvitatud oma last kasvatama või karistama kodus, selgitama, mis tagajärjed on tema pättustel, mis tihti algasid juba lasteaias...Koolis läheb kõik edasi, õpetajad on hädas sellise lapsega. See teie suur PERE peidab end õpetajate ees, ega käi isegi lastevanemate koosolekutel! Mis kuramuse koostööst te räägite? Oleks see pere, siis oleks ka laps vastavalt kasvatatud. Seepärast õpetajad ongi koolis hädas, et niisuguste pätipoiste vanematega poel võimalik mingit koostööd teha! Ja nüüd äkitselt, kui see kaval ja manipuleeriv väike pätt on 10 aastane, hakkab pere võluväel koostööd tegema kooli ja psühholoogiga :D? Ärge ajage naerma!
Vastutustundetus!19. aprill 2018, 13:20
Võib-olla ongi suur osa selles, et kodu roll noore inimese kujunemisel on väga väikseks jäänud - noored käivad kodus "söömas ja magamas" kui sedagi. Vanemad käivad tööl kodust väljas, lapsed on "ühiskonna kasvatada" - kool, huviringid (paljuks see noori haarab?) aga põhiline vaba aja veetmise viis on "hängimine". Noored elavad hoopis teises maailmas kus kujunevad omad "tõed" Vist igaveseks on möödas ajad kus agraarühiskonna tingimustes tegid noored jõukohast (vahel siiski ka ülejõu) tööd talupere ringis ja niisama "hängimiseks" jäi aega napiks. Noored peavad maastmadalast õppima oma panust ühiskonda ANDMA, mitte ootama ja lootma, koguni nõudma, et ühiskonnal pakutav talle iseenesestmõistetavalt tagatud oleks. See olekski see VASTUTUS, millest me siin räägime.
tegelikult19. aprill 2018, 14:27
...kui last on kasvatatud päris väikesest peale, kui kõndima õpib...õpetatud viisakust ja suunatud, kui vanemad on temaga tegelenud, pahanduse eest kohe esimesel korral karistanud ja heateo eest kiitnud- ja kui tõesti olude sunnil juhtub, et vanemad peavad ka kaugemal töötama, kui laps on teismeline- uskuga, nii lihtsalt ja sõrmenipsust ikka hängijaks ja kaabakaks ei saada! See vundament, mille vanemad on ladunud just eelkooliealise lapse kasvatamiseks on kogu ülejäänud elu alus! Kui vanematega on see töö tehtud, siis säilivad lapsega ka head ja usalduslikud suhted ning võib olla üsna kindel, et laps õigel teel püsib ja halba seltskonda ei satu.
Asi lihtne19. aprill 2018, 03:33
Üks kord võib olla juhus, kaks on juba lohakus ja kolmas kord on juba elukutse. Hiljemalt teise kohtusse jõudmise korra järel tuleb anda šokivangistus ja kui ka kolmas kord suli teeb, siis täie rauaga kinni. Sest siis ei ole enam oluline kas pätt kahetseb või mitte, vaid et korralikud kodanikud ei kannataks.
ruudi18. aprill 2018, 19:55
Nestoril pole aega sellistele kodanikele mõelda tema peab tegelema ämääriklannaga
Muti18. aprill 2018, 19:23
Vastutuse võtmist tuleb hakata kasvatama väikesest peale. Kui juba paar põlvkonda vastutamatuid on üles kasvatatud, ei saa millegi poole püüelda.Terve pätikaitset viljelev kasvatusteadus pöördub sel juhul pea peale.
Vastutus või karistus?19. aprill 2018, 14:01
Sinult kumabki läbi see millest eespool püüdsin kirjutada - vastutus ei seisne ainult selles, et oma väärtegude eest vastutada, vastutus peab esmajoones tähendama seda, et noor inimene maastmadalast õpiks ühiskonnale andma (tööd tegema) mitte nõudmisi esitama ühiskonnas olevate hüvede saamiseks ilma neid välja teenimata. Et asi selgem oleks - "nutika" mida kasutatakse põhiliselt "hängimiseks" ehk mänguvahendiks, peab noor inimene ise välja teenima, mitte vanemate kohustuseks lugema see talle osta.Aga jah, kui noorte ühiskonda on juba juurdunud arusaam, et kõik hüved peavad neile niisama tagatud olema, siis on väga raske neid sellest arusaamast vabastada. Õppigu oma elukvaliteedi eest ise vastutama - just see peab olema põhiline VASTUTUS.