See isa on üks vähestest õnnelikest vanematest, kes oma last jälle näha saiFoto: AP/Scanpix
Maailm
11. juuli 2018, 20:11

USA valitsus suutis tähtajaks tagasi anda vaid 4 vanematelt ära võetud last 102st (2)

Teisipäeval, 10. juulil oli kohtu poolt USA valitsusele esitatud tähtaeg anda alla 5aastased lapsed tagasi asüülitaotlejatest vanematele, kellelt lapsed osana justiitsministeeriumi strateegiast ära olid võetud. USA valitsus aga tähtajast kinni suuta ei pidanud, vahendavad NBC ja ABC News.

Laste äravõtmine varjupaika taotlevatelt vanematelt, kes põgenesid Ühendriikidesse peamiselt Hondurasest, El Salvadorist ja Guatemalast, on osa USA valitsuse vastuolulisest poliitikast, mille eesmärk on potentsiaalseid Kesk-Ameerika põgenikke heidutada. Ametliku immigratsioonipraktika osaks on ka asüüli andmise tingimuste karmistamine - enam ei saa USAs kaitset otsida koduvägivalla ohvrid või vägivaldsete jõukude eest põgenejad. (Täpsemalt saab uuest immigratsioonipoliitikast lugeda SIIT ja SIIT.)

Nii oma riigis kui ka välismaal on laste vanematelt ära võtmine põhjustanud suure kriitikatormi. Valge Maja üritas küll süüdistada demokraatide parteid kui laste vanemaid (viimast süüdistust kordas president Donald Trump ka teisipäeval), kuid andis siiski rahva pahameelele järele ning alustas aeglast ja vaevalist protsessi, et lapsed ja vanemad taas kokku viia.

26. juuni kohtuotsus, mis kohustas valitsust 10. juuliks emade-isadega kokku viima alla 5aastased lapsed, aga ei täitunud. Neid lapsi on 102. Mõnedel andmetel oli teisipäeva varahommikuks vanematele tagasi antud neist vaid neli. Umbes 30 ringis ootas teisipäeva hommikul taaskohtumist, seega võis neid päeva jooksul juurde tulla.

Kokku on vanematelt ära võetud üle 2000 lapse. Vanemate kui 5aastaste laste kokkuviimiseks nende vanematega on valitsusel aega veel üks kuu.

Tervishoiu- ja sotsiaalteenuste ministeeriumi esindajate sõnul on protsessi aegluse taga vajadus laste eest hoolitseda. Vähemalt 14 last 102st oma vanemate juurde tagasi ei saagi, sest tegemist on väidetavalt kriminaalse taustaga isikutega. Kriitikud süüdistavad valitsust aga saamatus paberimajanduses ja inimeste andmetega hooletult ümberkäimises. Suur osa lastest on toimetatud piiriäärsetest osariikidest üle riigi asuvatesse kinnipidamiskeskustesse, mis võib raskendada nende leidmist. Paljudel juhtudel on ka keeruline tuvastada, kes kelle laps või vanem on, kuna mõned põgenikud on kirjaoskamatud.

Ministeerium tunnistas muu hulgas, et üks eraldatud laps ja tema vanem, kes vahi alla võeti, olid tõenäoliselt hoopis legaalsed USA kodanikud. 20 lapsevanemat on riigist juba välja saadetud, samas kui nende lapsed on jäänud Ühendriikidesse ministeeriumi valve alla.