Taavi Sõnajalg (keskel) ja tema kaitsja Sven Sillar (paremal) juuli lõpus toimunud kohtuistungil.Foto: Martin Ahven
Krimi
28. august 2018, 15:11

Narkojoobes tulistanud Taavi Sõnajala kohtuprotsess algab sügisel. Ohus oli ka 17aastane neiu! (33)

Harju maakohus otsustas täna toimunud eelistungil, et avaliku korra raskes rikkumises süüdistatava Taavi Sõnajala (34) kohtuprotsess toimub oktoobri lõpus.

Kohus määras istungipäevadeks 24.–26. oktoobri 2018 ja süüdistatav peab senikauaks vahi alla jääma.

Sõnajala kohtu ette viinud sündmused leidsid aset 30. juuni hommikul kella 9.15 ajal Tallinnas Pärnu maanteel asuva baari Café VS ees. Sõnajalal tekkis seal tüli 26aastase Erkiga, mis päädis kaklusega.

Süüdistuse kohaselt võttis Sõnajalg siis oma autost püstoli Sig Sauer ning sihtis 17aastase neiu ja tema selja taga seisnud Erki suunas. Hirmunud neiu kükitas maha, samal ajal Sõnajalg tulistas ja tabas mehe õlga. Peale selle sihtis ta relvaga tänaval viibinud kõrvalisi inimesi, kes olid hirmul ning varjusid lähedal olevate sõidukite taha või jooksid eemale.

Kohale kihutanud politseinikud pidasid Sõnajala kinni ja viisid ta jaoskonda. Kuulihaava saanud Erki toimetas aga kiirabi haiglasse, kus talle osutati esmaabi ja lasti seejärel kodusele ravile. Sõnajalg võeti eeluurimise ajaks vahi alla.

Prokuratuur esitas nüüd Sõnajalale süüdistuse tulirelvaga toime pandud avaliku korra raskes rikkumises ehk rahvakeeli huligaansuses. Kaitsja Sven Sillari sõnul polnud aga Sõnajala eesmärk mitte huligaanitsemine, vaid teda rünnanud kurjategija kinnipidamine, mis tal ka õnnestus. "Ta tegi seda kõige ökonoomsemal viisil, enne kui politsei kohale jõudis,” ütles vandeadvokaat Sillar juulikuus.

Sõnajalg kirjutas politseile avalduse ka enda peksmise kohta ja juhtunu uurimiseks alustati menetlust kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel. Selle kriminaalasja saatus pole veel teada – prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul kohtueelne menetlus jätkub. Kellelegi seni kahtlustust esitatud ei ole. Kaitsja kinnitusel kuulati Sõnajalg küll peksmises kannatanuna üle. “Tema vastu pandi toime ränk kuritegu. Juriidiliselt võib ninaluu purukslöömine olla küll kerge vigastus, aga ikkagi,” märkis advokaat.

Juuli lõpus taotles Sõnajalg vahi alt vabastamist ja rääkis Tallinna ringkonnakohtule, et teda peksti väga julmalt. “Löödi jalgadega näkku ja pähe, mul oli surmahirm ja kaotasin teadvuse. Kuid ma ei pea kellegi vastu viha, juhtus mis juhtus. Soovin koju naise ja lapse juurde pääseda,” lausus mees.

Prokuratuur vaidles Sõnajala vabastamisele vastu. “Tunnistajate sõnul oli konflikt juba lõppenud, kui kahtlustatav läks ja võttis autost relva ning ähvardas ja tulistas,” rääkis kohtuistungil prokurör Alan Rüütel. 

Sõnajalale korraldati ka joobeekspertiis, millest selgus, et ta oli tulistamise ajal narkojoobes. "Ekspertiis tuvastas tema uriinist kokaiini," märkis prokurör Rüütel ja lisas: “Kokaiin on erguti, mis muudab kasutajat agressiivsemaks. Selle tarvitamisel muutub inimese käitumine ettearvamatuks.” Ringkonnakohus otsustas tollal Sõnajala vahi alla jätta.

Tulistamine toimus Pärnu maanteel Café VS ees Foto: Maarit Stepanov