ÄKKI TEMA TEAB? Mõned inimesed võtavad tormiks valmistumisel eeskujuks hoopis naabridFoto: EPA / Scanpix
Maailm
13. september 2018, 18:49

ARUSAAMATU: miks eiravad mõned inimesed orkaanihoiatusi? (2)

Ehkki USA idarannikule lähenev Florence on nüüdseks raugenud 2. kategooria tormiks, on ta endiselt eluohtlik, vahendab BBC. Florence'it tuleb tõsiselt võtta ning evakueerimiskäsk kehtib endiselt. Mõned inimesed aga ei ole ikka veel põgenenud.

USA Föderaalse Kriisikontrolli Agentuuri juht Jeff Byard sõnas, et Florence toob rannikupiirkonnas kaasa metsikud vihmahood ning katastroofilised üleujutused. Hukkuda võivad paljud, kes ei ole tormi jalust põgenenud. Miks ei võta nad hoiatusi tõsiselt?

Professor Robert Meyer, kes on kirjutanud inimeste kehvast ettevalmistusest katastroofide eel ka raamatu, selgitab, miks mõned inimesed ei oska tormideks valmistuda või ei lahku, kui vastav käsk tuleb.

1. Optimism

Optimism on üks sügav ja inimlik emotsioon. Üsna suur osa inimesi mõtleb ebakindlale tulevikule mõeldes pigem asjadest, mis lähevad hästi. Muidugi, ärevusele ja depressioonile kalduvatele inimestele on omasem katastroofmõtlemine, kuid väga paljud veenavad end, et kõik läheb ju lõpuks ikkagi hästi.

„Mõtleme küll, et küllap keegi saab viga, keegi saab pihta, aga see pole kindlasti mina,“ selgitab professor Meyer. Inimene on ikka veendunud, et tema on erand. Ta mõistab küll, et statistiliselt saab keegi kindlasti kannatada, aga ei kujuta ette, et see võiks ta ise olla. Kuni see siis ühel hetkel juhtub.

2. Ebakindlus

„Ega siis evakueerimine pole miski, mida igapäevaselt tehakse,“ räägib professor, „ja kuna inimestel pole ette välja mõeldud plaane, siis korraga kuuled, et pead evakueeruma, pead valmis olema! Inimesed on päris ebakindlad, et kuidas seda kõike nüüd tegema peaks. Selle tulemusena istub inimene maha, hakkab mõtlema, et mis ma nüüd teen, mis ma nüüd teen. Ja mida ebakindlam sa oled, seda suurema tõenäosusega teed sedasama, mida ennegi. Ehk mitte kui midagi.“

3. Karjainstinkt

„Meid mõjutab ikka väga tugevalt see, mida meie sõbrad ja naabrid teevad,“ räägib professor Meyer. „Kui me ise pole kindlad, mida peale hakata, siis pöördume naabri poole ja kui nemad ei evakueeru, nemad ei kogu kraami kokku, siis me eeldame, et küllap nemad teavad, mida teevad.“ See mõte, et äkki ei tea ka naaber sellest, mis juhtuma hakkab ja kuidas selleks valmistuda, mitte halligi, ei tule inimesele paraku sageli pähegi.

Jälgi orkaan Florence'i lähenemist USA idarannikule: