Seisukoht

Seisukoht | Kuhu panna eterniit? (11)

LISA KOMMENTAAR

,,,25. september 2018, 08:30
see jäätmete probleem vaatab vastu igast nurgast. Räägitakse. Aga küllaldast vajalikku reklaami on vähe.
Esiteks tuleks nõuda , et kõigil konteineritel, kus on prügi sorteerimine, oleks kirjad, mida sellesse
konteinerisse panna..
Kas ei peaks olema prügiveo kampaaniad, kus auto sõidab paar korda aastas ringi ja kogub kindlat prügi. Näiteks sorteeritult metallijäätmed, ohtlikud jäätmed, klaas, elektroonika, jne. Inimene saaks need ära anda ja maksta 1 - 2 eurokest .Oleks meie kuurialused, keldrid, saunatagused korras. Kõigil ei ole oma transporti ja vanematel üksi elavatel inimestel on eriti raske sellega hakkama saada.
autorile24. september 2018, 07:34
üks tuntud ''mahefirma'' tekitas kümmekond aastat tagasi suure hunniku eterniidijäädet.olen pöördunud vallavalitsusse,keskkonnainspektsiooni,keskkonnaametisse,mitte kedagi ei huvita,kõik pelgavad nimekat firmat,terroriseeritakse ainult ''väikest inimest''
Kuidas22. september 2018, 10:34
see katusel ei ole ohtlik, aga maa sees on?
Mürgine?29. september 2018, 18:38
See vanem eterniit sisaldas suures koguses asbesti. Asbest ei ole mürgine otsese mõistes - kahjulikud on kergeltlenduvad asbestikiud mis ladestuvad kopsu. Ohu äratab asbesti käitlemine - murdmine, saagimine, ladumine jne, eriti veel kui see kuiv on ja ilm soodne selle kiudtolmu lendamiseks. Eks katusel see kujutabki endast suuremat ohtu kui mahamaetuna. (Asbest ongi maavara) Teetammi täitena teatud viisil see vast eriti ohtlik ei ole aga eriti ohtlik on see teekattena, kordi ohtlikum kui katusekattena sest kuivemal ajal keerutavad sõidukite rattad sealt koos muu tolmuda ka asbestikiud üles ja tõenäosus, et neid sisse hingatakse on vägagi suur.
81821. september 2018, 21:36
Jou mees. ära põe selle eterniidi pärast. Mürgine see ei ole. Mingis kontsentratsioonis võib sellest tekkiv asbestitolm hakata kopsudesse ladestuma. Kuid see on suht teoreetiline variant - niisuguse asja jaoks peaks ilma kaitsevahenditeta asbestikaevanduses töötama. Vanasti töötatigi ja mõni inimene suri lõpuks ära.
Hüsteeria puhuti üles sellepärast, et asbest on väga mitmekülge kasutusviisiga maavara ning klaasvinna, kivivilla jms tootjatel pinnuks silmas. Samasugune pseudoprobleem nagu nn. kliimasoojenemine.
Lisaks on asbesti kiud erinevates kaevandustes erinevad. Vene ja Kanada asbest on pikakiulised ja neis riikides on see täiesti loodussõbralik ning igapäevases materjal. . Võib-olla veel kuskil.
21. september 2018, 22:42
Vello.23. september 2018, 13:28
Saksamaa katuseplekitehased keelasid baltimaades eterniidi katustel.Plekk ja ainult plekk on õige katusele!
maakas21. september 2018, 19:54
Maainimesed panevad eterniidi puuriitade ümber-peale halbade ilmaolude kaitseks. Meil on 8 sellist riita, vaja läheb 56 tervet plaati. Õnneks meil on need ka olemas, lisaks kasutame - oh jeerum - tõrvapappi!!!
Vana teema21. september 2018, 17:32
Katusel lagunedes ei ole ta veel mürk, kui sa just terasharjaga seda plaati nühkima ei lähe. Siis ei kvalifitseeru ta ka mitte mürgise vaid ohtliku ainena. Ohtlik sisse hingamisel. Väidetavalt ladestub kopsudes ja soodustab seega kopsuvähi teket. Rabedaks muutub küll ja lammutades võiks vähemalt respiraatorit ja kaitseprille kasutada. Ära saab anda raha eest suuremates, enamasti maakonnakeskuste juures asuvates jäätmejaamades. Maksab see siis kuskil 0,18 €/kg. Üks väike plaat kaalub ~10 kg, suur plaat ~25kg. Seda arvestage plaatide veol, muidu saate veel politseilt riigiaktsiaid juurde osta, sest silmaga vaadates koorem ei tundugi suur olema. Kellel maal põhjatud teekohad, mida oma raha eest lappima peab, siis on nad seda vana eterniiti kasutanud killustiku asemel kruusa alla. Ilus ja lubatud see pole aga kui oled kindel, et järgneva inimpõlve jooksul seda kohta üles kaevama keegi ei hakka, siis midagi hullu ka ei juhtu.
Väike plaat 9,5kg21. september 2018, 22:40
penskar21. september 2018, 16:46
reporter võiks uurida, mis ja mismoodi on eterniit "mürk". Ta on küll inimesele väga kahjulik, aga mitte mürk. Kahjulik on ta ka katusel lagunedes, see vana eterniit. Arvan, et käitlusluba omavad ettevõtted on ka sunnitud ta maha matma vastavasse hoidlasse. Lausalahtiselt tee peale ta tõesti ei kõlba.