Gregorius XVI Foto: Paul Delaroche/Wikimedia Commons
Maailm
23. september 2018, 16:33

PERVERTPAAVSTID, osa 7: Gregorius XVI oli paadunud joodik, kes keelustas raudteed (6)

Uuel nädalal saame tervitada Eesti pinnal paavst Franciscust, kelle karjäär on siiani möödunud ilma suuremate skandaalideta (kui välja arvata regulaarsed pedofiil-kirikuisade juhtumid). Samas pole paavstluse ajalugu sugugi nii plekitu.

Gregorius XVI (1831-1846) paistis silma nürimeelsuse ja julmusega, lisaks oli ta paadunud joodik, kelle joomingud kestsid praktiliselt lakkamatult.

Tema ajal ei kuulunud valitsemisohjad mitte paavstile, vaid Gaetano Moronile, kes paavsti erasekretärina kirjutas üle 100 000 kirja ja muid kirikudokumente.

Paavsti lähikonda kuulusid raha- ja võimuahned karjeristid, fanaatilised idioodid ning muud amoraalsed inimesed ehk täpselt sellised, nagu oli paavst ise. Ta saatis poliitilistel põhjustel vanglatesse tuhandeid inimesi.

Gregorius ei sallinud eeskätt juute, kes kupatati ilma pikema jututa getodesse, kust neil oli keelatud lahkuda. Vaatamata suurele vihale selle rahva vastu, ei takistanud see silmakirjateenrist paavstil ometi regulaarselt vastu võtta suuri rahasummasid rikkalt Rothschildide juudiperelt.

Veel keelustas ta paavstiriigis raudteed, nimetades neid põrguteedeks – siin on tegu prantsuskeelse sõnamänguga: “chemins d'enfer” on põrgutee, aga “chemin de fer” on raudtee.