Foto: Laura Strandberg
Seisukoht
24. september 2018, 16:35

Seisukoht | Paavsti kokakool (1)

Eestit väisav katoliku kiriku pea on maailma jätnud mitmeid jälgi. Ent see, mis puudutab toidu paremat ärakasutamist, on küll pühapaistet ja vaieldamatut jälgimist väärt. Olen armastanud süüa teha nii kaua kui ma mäletan. Umbes sama kaua olen alati tundnud ka meelehärmi, kui palju toitu läheb siiski hukka. Ükskõik kui õhukeselt ka aedvilju ei koori või kui hästi sa ka ei ürita turult pakendivabu tooteid osta – ikka kõrgub paari päevaga pisikese köögi nurgas paras jäätmehunnik.

Vanasti polnud ju muret – koored ja muu orgaanika sõi notsu ning pakend põles turvaliselt ahju all ära. Tänapäeval see enam linlikes tingimustes nii pole ja mürgiseid plastpakendeid ei tohi ammu põletada. Seda enam olen ma hakanud mõtlema samale asjale nagu paavstki – meie inimesed tuleb taas õpetada säästlikult kokkama. Mitte raha pärast – ehkki kokkuhoid on märkmisväärne – vaid et kaitsta ennast ja keskkonda prahi alla mattumise eest. 

Kuidas siis, küsite? Kasvõi väga lihtsalt! Mine pühapäeval turule, osta suurem kana. Tee õhtuks ahjuroog. Esmaspäeval valmista allesjäänud lihast võileivad või vrapid. Teisipäeval tee risotto. Kolmapäeval pista rümp potti ning keeda supp. Neljapäeval keeda allesjäänud supipõhi pastakastmeks. Reedel tee pastale salat peale. Laupäeval? Mine uuesti turule, uue kana järgi.