Soome politsei TurusFoto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix
Krimi
25. september 2018, 18:51

"Pealtnägija": Turu operatsiooni järel vahistatud eestlane on Boriss Iljitšov (74)

"Pealtnägija" andmetel on Turu saarestikus toimunud operatsiooni järel vahistatud eestlane Paidest pärit Boriss Iljitšov.

"Pealtnägija" kirjutab Facebookis: "Paidest pärit mees sattus suurde rahvusvahelisse skandaali. Mõlemal pool Soome lahte pälvib praegu palju tähelepanu nädalavahetusel Turu saarestikus ebatavaliselt mahukate läbiotsimisetega alanud kriminaalasi, kus kahtlustatakse mastaapset rahapesu ja maksupettust. Mõnede spekulatsioonide kohaselt on tegu aga hoopis Vene välisluure GRU väljajuurimisega, sest uurimise keskmes on vene juhtkonnaga firma Airiston Helmi OY, mis ostis kokku miljonite eest kinnisvara ja sõna otseses mõttes saari, millel on ühelt poolt turismipotentsiaal, aga ka strateegiline asukoht Soome mereväe rajatiste lähedal. 

Üllataval kombel on lool tugev seos ka Eestiga. Täna pärastlõunal võttis kohus vahi alla 51-aastase Eesti kodaniku ja 36-aastase Vene kodaniku. Vene kodanik on Pealtnägija andmetel Gleb Eremin ja Eesti kodanik Boriss Iljitšov (fotol), kes töötas kunagi siin Paide linnavalitsuse autojuhina ning kuulus kohaliku ukraina kultuuriseltsi juhatusse. Linnavalitsuse endised kolleegid iseloomustavad juba aastate eest perega Soome kolinud Borissi lihtsa töömehena ning kultuuriseltsi tegemistest tõmbus ta rahvuskaaslaste sõnul ammu tagasi ning ühing on üldse varjusurmas. 

Soome Keskkriminaalpolitsei on seni kommentaarides on olnud äärmiselt kidakeelne, kuid avaldas, et leidis läbiotsimistel pool miljonit eurot sularaha ja 200 terabaiti (!) infot kõvaketastel. Kõigil tema tuttavatel on raske uskuda, et Iljitšovi näol on tegu rahapesu või veel enam luuremängude teadva osalisega. Samas on Iljitšov kuulunud Airiston Helmi Oy juhatusse, kuid tema volitused peatusid seal 2016. aastal. Tänane eelistung peeti kinniste uste taga, kuid pärast seda teatasid mõlemad mehed advokaatide kaudu, et eitavad kategooriliselt rikkumisi ning väidavad, et kokkupuude uurimise fookuses oleva ettevõttega on pealiskaudne."