KURI: Venemaa president Vladimir Putin nimetas kolmapäeval Moskvas toimunud energeetikafoorumil Sergei Skripali kodumaa reeturiks ja lurjuseks. Foto: Scanpix
Maailm
5. oktoober 2018, 08:01

VENEMAA PRESIDENT VLADIMIR PUTIN: Sergei Skripal on lihtsalt lurjus (60)

Venemaa president Vladimir Putin puudutas mürgitamisest imekombel eluga pääsenud endise topeltagendi Sergei Skripali saatust Moskvas kolmapäeval toimunud energeetikafoorumil. Ta rõhutas, et Skripal on kodumaa reetur ja lihtsalt lurjus. 

Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamine Inglismaal Salisburys annab rohket kõneainet juba seitse kuud ja jääb tähelepanu alla veel pikaks ajaks. Nüüdseks on teada mürgirünnaku korraldajad, kes osutusid Vene sõjaväeluure GRU töötajateks.

Äsja tuli müügile ka BBC ajakirjaniku Mark Urbani põhjalik raamat „The Skripals Files“ (“Skripali toimikud“), milles valgustatakse põhjalikult  tema elu ja tegevust.  Muu hulgas saab teada, et Sergei Skripal andis Briti välisluurele MI6 rohkelt infot Venemaa kõrgetes võimukoridorides valitsevate korruptsiooniskeemide kohta.

Raamatust selgub, et hingelt on Sergei Skripal vene natsionalist, keda pahandas Nõukogude Liidu lagunemine ning ta tundis seetõttu Boriss Jeltsini suhtes vastikust. 

Inglismaal Salisburys MI6 raha eest ostetud majas elades veetis Sergei Skripal suure osa oma ajast teleri ees, vaadates Vene televisiooni esimest kanalit. Ta toetas Krimmi annekteerimist ja rääkis teda eelmisel aastal intervjueerinud Mark Urbanile, et ukrainlased on nagu lambad, kes ei oska midagi teha ning vajavad, et venelased neid juhiksid. „Südames ei ole Sergei Skripal mitte ainult venelane, identiteedilt ja  maailmavaatelt on ta nõukogude inimene,“ iseloomustas endist topeltagenti BBC ajakirjanik Mark Urban. 

Sergei Skripali mürgitajate paljastamine ja endise topeltagendi tegevusest pajatav raamat olidki ilmselt ajendid, mis sundisid Vladimir Putinit energeetikafoorumil talle valusast teemast rääkima.  

Venemaa president püüdis GRU äpardust võimalikult väikeseks rääkida. Ta eitas taas võimalust, et Venemaa on Skripalide mürgitamise taga ning kujutas endist topeltagenti kodumaa reeturi ja ja lihtsalt lurjusena, kes ei vääri mingit haletsust.

Putin naeruvääristas mürgitamist   

Venemaa president naeruvääristas samuti Skripalide mürgitamist. Ta võttis kinni faktist, et Skripalide mürgitamisel kasutatud Vene päritolu närvimürk tappis Novitšok  tappis neli kuus hiljem Dawn Sturgessi. „Ma vahel vaatan, mis selle juhtumi ümber toimub, ja lihtsalt imestan. Tulid mingid mehed ja hakkasid seal kodutuid mürgitama. Mis jama see veel on? Kas nad töötavad puhastuses?“ ironiseeris Vladimir Putin.

KOHTUS: Moskva sõjaväekohus mõistis Sergei Skripali 2006. aastal süüdistatuna riigireetmises 13 aastaks vangi. Ta  pääses vanglast 2010. aastal tänu vangide vahetusele ja läks elama Suurbritanniasse, kus teda üritati tänavu 4. märtsil kodulinnas Salisburys närvimürgiga tappa. Foto: TASS/Scanpix

„See Skripal on, nagu ma juba ütlesin, on reetur. Ta püüti kinni, teda karistati, ta istus viis aastat vanglas ja me lasime ta välja. Kõik. Ta sõitis ära, kuid jätkas koostööd mingite eriteenistustega,“ lisas Venemaa president. 

Tõepoolest, lääneriikide mitu meediaväljaannet kinnitavad, et Sergei Skripal tegi veel kuni 2017. aastani koostööd vähemalt nelja NATO liikmesriigi – Suurbritannia, Tšehhi, Hispaania ja Eesti luureorganitega. Saksa nädalaajakiri Focus teatas eelmisel nädalal viitega oma allkale NATO ühendväejuhatuse vastuluureüksuses /ACCI), et Sergei Skripal käis 2016. aastal Tallinnas, kus ta mõnedel andmetel andis Eesti eriteenistustele infot, mis viis kolme Moskva agendi paljastamiseni. Focuse teatel olid kolmiku seas ka 3. septembril kinni peetud Deniss Metsavas ja Pjotr Volin. 

„NATO analüütikud ei välista, et Skripalide mürgitamise tegelik põhjus oli just tema aktiivne koostöö lääne eriteenistustega, mis aitas kaasa Vene spioonide identifitseerimisele,“ rõhutas Focus. 

Eesti kaitsepolitseiamet  teatas vastuseks Focuse kirjutisele sotsiaalmeedia vahendusel, et Sergei Skripalil ei ole mingit pistmist ühegi Eestis paljastatud spionaažijuhtumiga. Saksa portaal heise online lisas omalt poolt, et Eesti salateenistus ei eitanud koostööd Sergei Skripaliga.