Ajaloolane Anne Applebaum: vimm, kadedus ning üle kõige usk sellesse, et „süsteem“ on ebaõiglane, on levinud mõttemallidFoto: Vida Press
Maailm
23. oktoober 2018, 20:33

Anne Applebaum Poola valitsuse kriitikast: isegi juut ei jõua Poolat nii palju mustata (12)

Kuulus ajaloolane, Nõukogude repressioonidest raamatuid kirjutanud Anne Applebaum kirjeldab The Atlanticule kirjutatud arvamusloos millenniumivahetust oma Poola kodus. Meeleolukas peoõhtu on aga jäänud kaugesse minevikku. Inimesed, kes toona üksteist uue aastatuhande puhul õnnitlesid, enam üksteisega ei suhtle. Applebaum on poolte vanade sõprade jaoks persona non grata ning Ungaris ja Poolas suhtutakse temasse kui vaat et rahvavaenlasse. Tema kriitika autoritaarse hõnguga riigijuhtide suunal on temast teinud lääneliku vaenlase, ehkki George Sorose ja Süüria pagulastega ta päris ühel pulgal veel pole.

„Need omavahelised võõrandumised on poliitilised, mitte isiklikud,“ selgitab Applebaum vanade sõprade vahel tekkinud vaikust. Poolast on saanud üks lõhestunumaid riike Euroopas, mille järel tuleb järgmisena ilmselt Ungari, ent tegelikult on selle märke kõikjal. Maailmavaateline lõhe ei ole mitte ainult vanade sõprade, vaid ka pereliikmete, eriti vanemate ja nende täisealiste laste vahel.

Edasi lugemiseks: