Mati Alaver.Foto: Aldo Luud
Talisport
20. veebruar 2019, 11:01

Legendaarne Mati Alaver: Eesti suusaliidust pole midagi head rääkida (13)

Austrias Seefeldis peetaval põhja suusaalade MMil on homme esimene tõsine võistluspäev. ERRi taskuhäälingus "Vikerhommik" oli külas 21. veebruaril 65. sünnipäeva tähistav Mati Alaver. 

Viimastel aastatel Kasahstani suusatähte Aleksei Poltaraninit abistanud treener jääb üle pika aja tiitlivõistlustelt eemale. 

"Aastate 1992-2018 vahele on jäänud 8 olümpiamängud ja 13 MMi. Kokku 21 suurvõistlust, üsna hirmutav number. Üle pika aja vaatan MMi distantsilt, Tartust," sõnas Alaver. "See pole hirmutav ja kole, hoopis meeldiv ja huvitav tunne." 

Distantsilt on ta asjade kulgu jälginud juba mõnda aega, Poltaranini käsutuses on pea igapäevaselt Andrus Veerpalu ja hooldemees Jaan Alvela. 

Võrreldes eelmise hooajaga on Poltaranini ettevalmistus sootuks erinev. Ta pole igapäevaselt pildis ning säravaid tulemusi veel ette näidata ei ole. Miks?

"Hooajaks valmistumisel pidime kasutama teist strateegiat. Mullu võitis ta neli klassikatehnika MK-etappi, olümpial jäi paraku seitsmendaks. Põhjuseks haigestumine, mis oli tegelikult tagajärg. Treeningud olid liialt pingelised ja intensiivsed. Võistluskoormus oli suur, psüühiline koormus samuti, see viiski haigestumiseni," arutles Alaver.

"Kasahstan on aga selline spordiriik, kus pärast võistlust öeldi, et meid ei huvita MK-etapid absoluutselt. Neid huvitavad eranditult tiitlivõistluste medalid. Sellest ka tänavuse hooaja strateegia. Tippvorm on planeeritud üheks MMi võistluseks."

Kui palju on Alaver seotud Eesti suusatamisega? "Aitan kaasa tingimuste loomisel. Et Team Haanja eelarve saaks kaetud," vastas ta. 

Tulevaks MMiks Alaver meie sportlastele kohalisi eesmärke ei sea: "Kaks võimalust. Klassikaline oleks, et kui iga sportlane teeb oma hooaja parima, oleks juba hästi. Meedia kasutab ka väljendit, et „teeks oma karjääri parima tiitlivõistluste tulemuse“. Mõlemad oleks minu jaoks aktsepteeritavad.

Eelmise aasta lõpus kritiseeris kogenud juhendaja tugevalt Eesti suusaliitu, väites, et "peasekretäri koostatud materjal sisaldab demagoogiat ja valeteavet". Sel korral Alaver teemat kommenteerima ei soostunud.

"Kuna tänasest Eesti suusaliidust pole midagi head rääkida, aga halba rääkida ei taha, siis jätame selle teema kõrvale," sõnas ta. 

Muuhulgas tuli juttu ka Eesti spordi rahastamisest, Kelly Sildarust ning Kasahstanis suusatiimi loomisest. Kuigi Maarjamaa (murdmaa)suusatamisel pole käsil parimad ajad, vaatab Alaver tulevikku optimistlikult.

"On õnnestunud teha tööd selle nimel ja näha kõrvalt, kuidas aastatel 1999-2010 Eesti suusatajad Kristina, Andrus ja Jaak võitsid 17 medalit. Kuna ettevalmistuskultuur, oskused ja traditsioonid on Eestis olemas, siis olen täiesti kindel, et on ainult aja küsimus, mil Eesti suusataja on tagasi tiitlivõistluste pjedestaalil," resümeeris Alaver.

Täispikka intervjuud saab kuulata siit: