EPO ja selle manustamise vahendid.Foto: PATRICK KOVARIK/AFP
Doping
27. veebruar 2019, 20:07

SEEFELDI MM | Mis imeloom on veredoping, mis viis suure dopinguskandaali ja Eesti suusatajate arreteerimiseni? (7)

Täna Seefeldis vallandunud skandaalist pole üleliia palju infot lekkinud. Küll aga on selge, et üheksa inimest, kellest viis on sportlased, arreteeriti seoses veredopingu kahtlusega.

Millega on tegemist? Veredopinguks nimetatakse meetodeid, mis suurendavad hapniku kandvate punaste vereliblede arvu. Kõige levinumad veredopingu viisid on erütropoietiini (EPO) süstimine, sünteetiliste hapnikku kandvate kemikaalide süstimine ja verevahetus, kirjutab Novaator.

Verevahetuseks võetakse sportlastelt verd ning hoitakse seda tagavaraks. Enne võistlust süstitakse veri tagasi. Tulemus on EPOle sarnane – punaste vereliblede arv suureneb ning lihaste hapnikuvarustus paraneb.

Kusjuures Seefeldis tabas politsei täna ühe viiest sportlasest otse teolt, keset vereülekannet. Kellega täpsemalt tegemist oli, ametivõimud ei avaldanud.

Millised võivad olla EPO ja vereülekande kõrvalnähud? Näo ja jäsemete ebaloomulik suurenemine, siseelundite kahjustused, suhkruhaigus ja südamerikked. EPO muudab vere paksuks ja tekkida võivad trombid. Suureneb südame-, kopsu- ja ajuinfarkti oht.

Ülevaadet dopinguskandaalist, kuhu teiste hulgas segatud ka Eesti suusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, saab lugeda siit!