Elektrooniline hääletamine. Foto: Tiit Tamme
Poliitika
7. märts 2019, 10:44

Valimiskomisjon e-häälte lugemisest: kõik toimingud tehti seaduse järgi (106)

Elurikkuse Erakond nõudis kolmapäeval, et Vabariigi Valimiskomisjon (VVK) teeks e-häälte korduslugemise. Valimiskomisjon hakkab kaebust järgmise nädala alguses arutama.

VVK kinnitas, et kõik toimingud toimusid seaduse ja ettenähtud protseduuride kohaselt. 

Elurikkuse Erakond heitis VVKle ette, et kui 3. märtsil elektroonilisi hääli kokku loeti, siis jäi infosüsteemi sisestatud tulemus allkirjastamata. Ametlik tulemus kinnitati alles pärast 4. märtsil teistkordset lugemist valimisteenistuse juhi Priit Vinkeli allkirjaga. Selle tõttu peab Elurikkuse Erakond 3. märtsi lugemise tulemusi ebausaldusväärseks. 

„Riigikogu valimise seaduse par 60.1 lg 10 näeb üheselt ette, et riigi valimisteenistuse juht allkirjastab tulemused pärast tervikluse kontrolli, mis toimus esmaspäeval kell 10,“ edastas pressiteates valimiste meedianõunik Kristi Kirsberg VVK seisukoha.

Pühapäevase faili korrektsuse tagab, et see on signeeritud VVK liikmetele jagatud kaartidega. Pühapäevase ja esmaspäevase faili samasust kontrollitakse.

„Kõik toimingud nii pühapäeval kui ka esmaspäeval olid avalikud ja toimusid audiitorite, vaatlejate ja külaliste silme all,“ kinnitas Kirsberg.