Rait Ratasepp.Foto: Erki Parnaku
Spordivaria
20. märts 2019, 13:56

Hawaiil müstiliseks katsumuseks valmistuv Rait Ratasepp: taastumine toimub justkui raketikiirusel (3)

40kordseks ultratriatloniks valmistuv Rait Ratasepp treenib parasjagu Hawaiil, et anda ajule aimu ning kehale kogemust, mis tunne on 40 päeva järjest suurte koormustega sportida.

"Enesetunne ja numbrid kellal kinnitavad justkui ühest suust, et olen suutnud treenituse viia uuele tasemele," kirjutas Ratasepp oma Facebooki lehel pärast Hawaii laagri 35. treeningpäeva ja tõi paar näidet.

"Hiljuti jooksin ühe jooksuna 27,4 km. Jooksu keskmine kiirus oli 4.04 min/km kohta ning keskmine pulss 120. Jooks oli algusest lõpuni lihtne ja nauditav. Tõenäoliselt ei ole need numbrid tõsisele jooksusõbrale midagi hoomamatut ja kättesaamatut. Kui aga arvestada, et sama päeva hommikul sai mõned tunnid varem joostud 20 km (keskmise kiirusega 4.11 min/km), siis saavad need numbrid minu jaoks hoopis uue tähenduse.

Taastumine toimub justkui raketikiirusel – järgmise päeva varahommikul (pärast eelmisel päeva joostud 47,4 km) jooksin 23 km kasvava kiirusega tempojooksu. Teisisõnu alustasin kiirusega 4.17 min/km ning iga 15 minuti tagant kasvatasin kiirust. Eelviimased 15 minutit jooksin kiirusega 3.43 min/km ja viimased 15 minutit kiirusega 3.31 min/km. Selle jooksu numbrid olid järgmised: keskmine kiirus 3.56 min/km ja keskmine pulss oli 127. Ka see jooks tuli üllatavalt lihtsalt ja hea enesetundega.

Nende numbrite valguses ei imesta, miks kell fikseeris mu öiseks rahuoleku pulsi miinimumiks 31 (enne laagrit oli see 39)." 

 

Sügisel toimuva 40kordse ultratriatloni ettevalmistuse osana teeb Ratasepp ka suvel kaks võistlust. 15.-16. juunil loodab ta Saksamaal kahekordsel katkematul ultratriatlonil alistada 20 tunni piiri. Kuu aega hiljem võtab ta Austrias põhikonkurentidelt mõõtu viiekordses katkematus ultratriatlonis, kus on tema siht kolme ööpäeva ehk 72 tunni piir.