Mati Alaver pole tänasest enam paberitega treener.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Doping
29. märts 2019, 13:19

Kutsekomisjon võttis treeneripaberid Alaverilt, kuid mitte Veerpalult (34)

Eesti Olümpiakomitee (EOK) treenerite kutsekomisjon otsustas täna tunnistada kehtetuks dopinguskandaaliga seotud Mati Alaveri kutsetunnistuse, kuid Andrus Veerpalu oma mitte.

EOK täitevkomitee soovitas kutsekomisjonil võtta mõlemalt mehelt treeneripaberid.

"Alaveri kutse kehtetuks tunnistamine tuleneb meile kõigile teadaolevatest asjaoludest ehk tema seosest keelatud meetodite kasutamisega," selgitas komisjoni liige Toomas Tõnise Õhtulehele.

"Lähtusime EOK täitevkomitee suunisest ja kutsestandardist, mis välistab treeneril ausa mängu reeglite rikkumise. Kurb, aga selge otsus."

Ta jätkas: "Veerpalu olukord on natuke teine, sest EOK treenerite kutsekomisjonil ega tõenäoliselt paljudel teistel pole ühest tõendusmaterjali Veerpalu seotuse kohta. On teada, et ta pole kättesaadav küsitluste jaoks."

Tõepoolest, Andrus Veerpalu kohta on avalikult teada, et tema poeg Andreas tunnistas veredopingu tarvitamist ning Karel Tammjärve sõnul oli Andrus sellest teadlik. Ei enamat.

Tõnise: "Andrus Veerpalu kutse lõppeb ära maikuus. Kui ei selgu midagi täiendavat, mis seab ta halba valgusesse, on tal õigus taotleda treenerikutse pikenemist. Iseenesest see ei pikene. Kui selguvad täiendavad asjaolud, siis võib EOK treenerite kutsekomisjon temalt kutse ära võtta enne maikuud."

Kas need otsused olid lihtsad? "Otsused olid ebamugavad, aga üksmeelsed. Need tehti, et hoida treenerikutse väärikana ja kaitsta seda ebaeetiliste juhtumite eest." 

Kas Alaverile on otsusest juba teatatud? "Me ei pea seda teada andma. Teavitame kutse äravõtmisest ametlikes teadaannetes." 

EOK treenerite kutsekomisjoni liikmed on Kristjan Port, Rein Haljand, Jaak Salumets, Martin Mooses, Priit Kaasik ja Toomas Tõnise.