Facebooki hoiatus.Foto: Laura Oks
Eesti uudised
2. aprill 2019, 08:25

„Vaadake ette, see on pedofiil!“ Inimesed mõistavad sotsiaalmeedias süüdimatult omakohut (43)

Sotsiaalmeedia populaarsuse kasvuga on sagenenud juhtumid, võetakse endale sotsiaalmeedias nii politsei, prokuratuuri kui ka kohtu roll, samas kui isehakanud kohtumõistjate pärast kannatanud tembeldatakse sageli alusetult vargaks või pedofiiliks. 

Näiteks võib tuua juhtumi möödunud detsembrist, kus lapsele kooli järele läinud pereema nägi üht meest autoga koolimaja ümber tiirutamas, mille peale naine Facebooki hoiatava teksti postitas ja lisas teksti juurde pildi, millel oli äratuntavalt näha mees ja tema auto koos numbrimärgiga. Politsei kontrolli käigus selgus, et autos istunud mees oli soovinud minna lähedal asuvasse ehituspoodi, kuid oli vales kohas ära keeranud ja otsis kooli juures õiget teeotsa, kuid Facebookis kiiresti levinud postituses oli ta tuhandete inimeste ees tembeldatud räigeks pedofiiliks, kelle eest tuleks lapsi peita, ning vihased mehed ajasid kampa kokku, et teda leida ja rünnata.

Veebikonstaabel Andero Sepp sõnas, et selliseid juhtumeid on kahjuks palju ja kuigi inimesed sageli usuvad, et teevad postitamisega ühiskonnale head, on tulemus tegelikult vastupidine. Igasuguse taustakontrollita kellestki sotsiaalmeediasse postitamine viib selleni, et süütu inimesed süüdistamisel võib postitajat oodata ees kohtupink ning tegelikust süüdlasest postitamine võib ära rikkuda ametliku uurimise. 

Refreeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.