Jelena VälbeFoto: Stanislav Moškov
Talisport
6. mai 2019, 14:39

ÕL MOSKVAS | Jelena Välbe: ma ei oleks suutnud Eesti eest võistelda – olen siiski venelane (16)

1991. aasta lõpus, kui NSV Liit oli lagunenud ja Eesti taasiseseisvunud, liikusid kuluaarides jutud, et Jelena Välbet, kellel oli juba siis auhinnakapis viis MM-kulda, meelitatakse sinimustvalge lipu alla. Kodakondsuse oleks ta saanud kiiresti, sest oli abielus Urmas Välbega.

„Minuga pole keegi sel teemal rääkinud,“ lausub Välbe nüüd. „Ausalt öeldes ei ole ma sellele mõelnudki. Ma poleks ilmselt suutnud Eesti eest võistelda – olen siiski venelane.“

Võib-olla olnuks Välbel Eestis lihtsam, NSV Liidu ja Venemaa koondisse pääsemiseks tuli minna läbi hakklihamasina? „Aga just see äge konkurents andiski tulemuse,“ tõrjub ta ajakirjaniku spekulatsiooni. „Suusatamine on ala, kus üks inimene pole lahinguväljal sõdur. Kui lahkusin koondise juurest ja üritasin üksi treenida, põrusin täiega. Järgmisel aastal valmistusin hooajaks jälle koos teiste koondislastega.

Üksinda harjutamine on utoopia, konkurentsi on kindlasti vaja. Kristina Šmigun oli toona veel liiga väike, aga kedagi teist teil polnud. Võinuksin treenida ka Andrusega (Veerpalu – toim.), kuid ta oli veel sukkpükstes,“ lisab Välbe muheldes.

Pikemat usutlust Jelena Välbega saab lugeda SIIT. 

Jelena Välbe

Sündinud: 20. aprillil 1968 Magadanis.

Olümpiamedalid: 3 kulda ja 4 pronksi.

MM-medalid: 14 kulda ja 3 hõbedat.

Kordaminekud MK-sarjas: 45 individuaalset esikohta ja 24 võistkondlikku esikohta, 81 korda poodiumil. 5 MK-sarja üldv