Kas Janek Õiglane suudab korrati Londonis püsti pandud sõud?Foto: AP/Scanpix
Kergejõustik
30. september 2019, 16:54

ÕL DOHAS | Õiglane: „Pean ise uskuma, et olengi hea!“ Uibo: „Loodan, et kõik tulid siia midagi võitma... Nii minagi.“

Kolmapäeval ja neljapäeval asuvad Dohas jätkuval kergejõustiku MMil võistlustulle kümnevõistlejad Janek Õiglane ja Maicel Uibo.

Õiglane jätab selja taha keerulise hooaja, mis otseselt liigset optimismi ei süsti, kuid samas mäletab ta selgelt kahe aasta eest toimunud Londoni MMi, kus ta neljanda koha teenis.

„Tunnen end väga hästi! Olen saanud kõik vajalikud treeningud ära teha ja pole mõtet muretseda. Olen treeningute kõrge kvaliteedi pealt enesekindlust kogunud,“ räägib Õiglane kaks päeva enne starti.

Londonis kogus ta iga alaga üha rohkem tuure ning teise päeva lõpuks oli tema selja taga ka suur osa publikut. Emotsioon on paljuski Õiglase võistluste õnnestumise võti. „Pean ennast alguses käima saama. Tänavu ongi all kaks vastandlikku etteastet: Ukrainas alustasin kohutavalt ja läksin endast välja, Rakveres sain esimese ala järel minema ja nii püsisin lõpuni. Pean ka siin sellise hoo sisse saama nagu kaks aastat tagasi Londonis. Pean ise uskuma, et olengi hea! See paneb loodetavasti lumepalli veerema.“

Õiglasega intervjuu leiab aset esmaspäeval umbes kella kahe paiku päeval ja mobiiltelefon annab teada, et väljas on 39 kraadi sooja, mis tundub nagu 48 kraadi. „Mingil määral meenutab see 2015. aasta Pekingi MMi, mis oli minu jaoks üsna piiripealsetes oludes. Aga nii niiskes kliimas nagu siin pole ma ilmselt võistelnud. Mina tegelikult naudin seda kuumust, mis siis, et see tõesti vaid hetkega higistama ajab. Päris vajalikku hapnikku kätte ei saa, aga seni on teised võistlejad rääkinud, et staadionil pole asi nii hull, sest seal on külmapuhurid.“

Doha MMil katsetatakse mitmeid uudseid lähenemisi. Kommertsvõistluse formaadi saab ka kümnevõistlus, mis algab mõlemal päeval kell 16.35 ja kõik alad tehaksegi ära kahe õhtu jooksul. Varasem praktika nägi ette, et võistlust alustati varavalges. Lisaks loob uus formaat olukorra, et näiteks 1500 m jooksu start antakse kell 00.15 öösel.

„Pean ütlema, et mulle on tiitlivõistluste pikk päev alati meeltmööda olnud. Mulle meeldib, kui hommikul algab ja õhtul lõppeb, lõunasse jääb pikem puhkepaus. Tõsi, ilmselt on õhtuse programmiga kõigil end teisel päeval lihtsam käima saada. Usun, et tulemused tulevad väga head,“ jätkab ta.

Maicel Uibo kahe aasta eest Londoni MMil. Foto: Reuters/Scanpix

Uibo pisike trump: Florida

Kuigi eelmisel MMil tegi Õiglane suurepärase tulemuse, siis kõigi eelduste kohaselt läheb Dohas suuremate lootustega starti Uibo. Peamiselt Floridas harjutav lõunaeestlane käis eelmise aasta lõpus jalalõikusel, kuid tegi juba mais Götzises igati korralikud 8353 punkti. Õiglase hooaja tippmark sündis Rakveres (8251).

„Olen peaaegu terve aasta jooksul Floridas treeninud, seal samas Adidase sprindilaagris harjutab ka mu naine (Shaunae Miller-Uibo - toim),“ selgitab Uibo. „Eelmise aasta lõpus käisin lõikusel ja selle aasta alguses hakkasin vaikselt liigutama.“ Atleet näitab parmema jala kanda, kus on endiselt näha veidi sinakas arm. „Raske öelda, et end selle jalaga täiesti enesekindlalt tunneksin, aga kindlasti on seis parem kui aasta tagasi.“

Laiemas laastus kirjeldab Uibo oma tervist järgmiselt: „Tavalisi väikseid asju on ikka... Nagu kümnevõistlejatel kombeks. Üldiselt on olemine mõnus.“

Millise eesmärgiga ta Dohasse lendas? „Loodan, et kõik tulid siia midagi võitma... Nii minagi. Ma ei käi võistlustel nalja tegemas.“

Floridas on Uibo aastaringselt soojas kliimas treeninud ja võib loota, et Doha kuumus teda jalust ei niida: „Usun, et grammi võrra võib mul lihtsam olla, aga palju sellised asjad ei muuda. Olen näiteks harjunud, et ka Floridas hoiame autos konditsioneeri kõige külmema peal. Just nägin siin Saksamaa kümnevõistlejaid, kes sisehoones pusa ja salliga end külma eest kaitsesid. Oht haigeks jääda on olemas.“

Väljavõte Õhtulehe suurest MMi eelvaatest, kus ennustasime kõigi sportlaste tulemusi:

Jõuab kuue parema hulka

Maicel Uibo

  • Ala: kümnevõistlus
  • Sündinud: 27.12.1992
  • Isiklik rekord: 8514 punkti
  • Hooaja tippmark: 8353 punkti
  • Treener: Petros Kyprianou
  • Võistlus MMil: 2. ja 3. oktoobril
  • Õhtulehe ennustus: jõuab esikuuikusse

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu MM-eelvaates meenutati, et kümnevõistleja Maicel Uibo pidi nii kahe suve taguse Londoni MMi kui ka mulluse Berliini EMi vigastuse tõttu pooleli jätma. Samas oli seal kirjas, et kui 26aastase sportlase tervis on korras ja ta liigub isikliku rekordi graafikus, kuulub ta medalisoosikute hulka. Kevadisel Götzise kümnevõistlusel oli Uibo veel toores, sest polnud pärast jalalõikust piisavalt treeninud. Ometi täitis ta olümpianormi!

Nüüd on Uibo juba rohkem kui kaks kuud USAs vormi timminud ja maailmamere tagant ei ole saabunud ühtegi SOS-signaali. Vastupidi, sosistatakse tema heast seisundist! Uibo armastab öelda, et jahib alati medalit. Dohas on täieliku õnnestumise korral haardeulatuses pronks, mida ihkavad saada ka Saksamaa tõusev täht Niklas Kaul ja tema kogenud kaasmaalane Kai Kazmirek. 

Kullasoosikuna stardib Dohas prantslasest maailmarekordimees Kevin Mayer, kes ei ole tänavu kümnevõistlust teinud, aga on küündinud mitmel üksikalal hiilgava tulemuseni. Teised tipud on tema kõrval lihtsurelikud ja võitlevad hõbeda-pronksi pärast. Kui välkkiire kanadalane Damian Warner suudaks võimetelaeka kaane lõplikult avada, valmistaks ta Mayerile kõvasti tuska.

Lõpetab esikümnes 

Janek Õiglane

  • Ala: kümnevõistlus
  • Sündinud: 25.04.1994
  • Isiklik rekord: 8371 punkti
  • Hooaja tippmark: 8251 punkti
  • Treener: Andrei Nazarov
  • Võistlus MMil: 2. ja 3. oktoobril
  • Õhtulehe ennustus: lõpetab esikümnes 

Janek Õiglase Doha-teekond kujunes okkaliseks. Vigastustega kimpus olnud kümnevõistleja võitles MM-pileti välja alles kaheteistkümnendal tunnil ja kolmandal katsel. Sedapuhku oli elu õiglane. Päev pärast kordaminekut ütles ta Õhtulehele: praegu on tunne, nagu oleksin rongi alla jäänud! Siis võttis ta korraks aja maha. Hädavajaliku hingetõmbepausi järel hakkas 25aastane sportlane uuesti vormi teritama. Septembri alguses maandus Andrei Nazarovi õpilane kaugushüppes isikliku rekordi kandis, mis andis kinnitust, et ta liigub õiges suunas. 

Kahe suve tagune Londoni MM näitas, et Õiglane satub pidurdamatusse hoogu siis, kui esimene ala õnnestub väga hästi. Toona pani ta pöidlahoidjad vaimustuma ja lõpetas neljandana. Küllap tiivustab Õiglast nüüdki kõrge koha püüdmine. Olümpianormi täitmine on samuti suur eesmärk, mille nimel tasub end pildituks pingutada.