Kas Müncheni Bayerni keskkaitsja Holger Badstuber ja maskott Berni on praegu rõõmsalt käsikäes, aga kas FC Porto paneb nad õhtul kurvastama?Foto: CHRISTOF STACHE
Meistrite liiga blogi
15. aprill 2015, 10:38

Toomas Vara | Kui luuavarrest võib paut tulla, siis võib ka Porto Bayernit võita! (2)

Meistrite liiga veerandfinaali teisipäevastes avamängudes löödi 180 minuti peale üks värav. Viasat Sport Balticu jalgpallikommentaator Toomas Vara on veendunud, et täna lüüakse rohkem.

Viasat Sport Baltic: FC Porto – Müncheni Bayern

Porto on konkurentsi jäänud meeskondadest läbinud kõige pikema teekonna, sest enne alagrupiturniirile pääsemist oli neil vaja mängida ka sellele eelnev play-off´i ring. Samas kui meenutada nende alagrupi koosseisu, siis võib öelda, et kõige raskem see pikk teekond pole ehk olnud.

Jättes kõrvale klišeed stiilis Meistrite liigas nõrkasid pole, siis näeme, et tõeliste hiidudega pole sel hooajal veel kokku mindud. Eelmises ringis fortuuna soosing jätkus, teel veerandfinaali oli vaja jagu saada südist, aga siiski kogu allesjäänud seltskonna ühest nõrgimast FC Baselist.

Loosiõnn sai otsa kui pallikausist võeti Portole veerandfinaalivastaseks turniiri üks suursoosikutest Bayern. Nüüd on vaja edasi liikumiseks korrata 1987. aasta vägitegu kui Euroopa meistrite karikasarja finaalis võideti sedasama Saksa monstrumit 2:1. See on muide Porto ainuke võit senistes omavahelistes mängudes.

Porto on muide ainuke sats, kes pole sel hooajal Meistrite liigas veel kordagi kaotanud. Aga Bayern pole Portugalis mitte kunagi kunagi kaotanud.

Peatreenerid tunnevad üksteist hästi. Arvestades, et mängijana oli täna suurepärase taktikuna tuntud Julien Lopetegui väravavaht ja Pep Guardiola kaitseliini ees kontrolliv poolkaitsja, siis võib arvata, et omal ajal pidi Pep kõvasti Lopetegui kamandamist taluma.

Ok, siiski mitte väga palju, sest praeguste peatreenerite ühine karjäär jäi nii FC Barcelonas kui ka Hispaania koondises tegelikult suhteliselt mänguvaeseks (Lopeteguil vastavalt 5 mängu aastatel 1994-1997 ja 1 mäng 1994. aastal). Nii et ilmselt on meeste suhted päris head.

Üks märk, et Bayern võtab vastast ja mängu väga tõsiselt, on see, et Saksa klubi lendas Portosse juba esmaspäeva pealelõunal ehk 24 tundi tavalisest varem. Õhulaeva kajutis ilmselt väga kitsas ei olnud, sest vigastatute nimekiri on päris pikk. Teiste hulgas jäid koju superstaarid Franck Ribery, Arjen Robben, David Alaba ja Bastian Shweinsteiger.

Purjetajad teavad, et „ka luuavarrest võib paut tulla". Äkki seekord? Sel juhul pakun Porto 1:0 võitu.

TV6: PSG – FC Barcelona

Ühe mu sõbra vanemad vaatasid vanasti Saaremaal nii palju Läti TV saateid, et otsustasid oma esimesele pojale Normunds nimeks panna. Kui laps sai täisealiseks, siis ta loomulikult vahetas nime ja on nüüd Tanel. Aga Saaremaal oli hea ilmaga võimalik näha ka Rootsi televisiooni.

Räägin seda seepärast, et tundes poisi isa on mul hea meel, et tol ajal polnud Zlatan Ibahimovic veel esile kerkinud. Muidu oleks vaene noormees suure tõenäosusega pidanud esimesed eluaastad hoopis Zlatanina liivakastis ja koolis käima.

PSG-l on võimalik sel hooajal võita 4 karikat. Prantsmaa liigakarikas on juba riiulis, hetkel ollakse Ligue 1 liidrid, ees ootab Prantsuse karikafinaal Ligue 2 klubi Auxerre´i vastu. Nii et kolm on enam-vähem käes, aga neljanda võitmise tõenäosus saab oluliselt selgemaks peale tänaõhtust esimest veerandfinaalmängu FC Barcelona vastu.

PSG ja Barcelona tulid samast alagrupist, kus omavahelised mängud võitis kodus mängiv sats. Nii et mõlemal on suhteliselt värskelt meeles mida oodata ja kuidas vastasest jagu saada. PSG olukord on küll veidi keerulisem võrreldes septembrikuise kodumänguga, sest erinevatel põhjustel ei saa kaasa teha terve rida vajalikke mängumehi.

Teiste hulgas peab tribüünidelt mängu jälgima ka mängukeelu all olev Ibrahimovic (kes tegelikult ei mänginud ka esimeses kodumängus), aga suure tõnäosusega ka kaitseliini kõige värvikam kuju David Luiz.

Isegi Barcelonal on PSG-d on nende kodustaadionil väga raske võita. Prantsuse valitsev meister kaotas Euroopa sarjades kodus viimati 2006. aastal ehk 33 mängu tagasi. Ilmselt saavad mehed indu ja enesekindlust ka meenutades eelmise ringi edu Chelsea vastu.

Barcelonal on Luis Enrique käe all veidi segased ajad. Numbrid La Liga ja Meistrite liiga protokollides on head, samas klubi seest tulevad uudised räägivad keerulistest suhetest ja erinevate tegelaste rahulolematusest.

Selle mängu puhul on viik vägagi tõenäoline. Näiteks 1:1.

Zlatan ei saa seekord oma meeskonda aidata. Talle ja kõigile tema fännidele lohutuseks teemakohane lugu ühelt rootslaste kõigi aegade parimalt bändilt:

* * *

Kord kuus toimub Viasat Sport Eesti Facebooki lehel aktiviteet, kus Viasat Sport Balticu fännid pühivad oma loomingusagarate vahelt tolmu ära ning asuvad sõnu välja mõtlema. Mida keerulisemad keeleleiud, seda parem. Kes mänguga veel tuttav pole, siis eesmärk on lihtne: paneme Toomas Vara proovile.

Kõik mängust osavõtjad peavad kirjutama neli lahedat eestikeelset sõna ning ühe õnneliku sõnad lähevad kasutusse Vara järgmises blogipostituses. Ühtlasi võidab õnnelik väljavalitu Toomas Vara autogrammiga ManU 2015. aasta jalgpalli. Selle kuu võitjaks osutus Tanel Peeters sõnadega kajut, taktik, paut ja Normunds. Palju õnne!