Juri Vorobei näos ei liikunud ükski lihas, kui kohtunik tegi teatavaks, et mõistab tapja ligi kümneks aastaks vangi – kaks aastat rohkem, kui taotles prokurör.Foto: Stanislav Moškov
Krimi
28. aprill 2017, 11:11

Allilma juhi tapja Juri Vorobei mõisteti peaaegu kümneks aastaks vangi (33)

Hommikul Haapsalu kohtumajas oma saatust ootava Juri Vorobei näos ei liikunud ükski lihas, kui kohtunik tegi teatavaks, et mõistab tapja ligi kümneks aastaks vangi – kaks aastat rohkem, kui taotles prokurör. Tõenäosus, et otsus kaevatakse 15 päeva jooksul edasi, suurenes järsult.

Veebruari lõpus Pärnu maakohtu Haapsalu kohtumajas alanud 36aastasele Juri Vorobeile esitatud tapmissüüdistuse kohtulik uurimine jõudis lahendini.

Kohus mõistis Vorobei süüdi allilma liidrina tuntud Nikolai Tarankovi ettekavatsetud tapmises mullu 14. septembril Läänemaal Saunja lahe ääres ning mõistis talle selle eest karistusena üheksa ja poole aasta pikkuse vangistuse. Kohtualune mõisteti süüdi ka tulirelva ja öösihiku ebaseaduslikus käitlemises ning karistati vastavalt aasta ja kuue kuu ning kolme kuu pikkuse vanglakaristusega. Liitkaristusena mõisteti Vorobeile üheksa aasta ja kuue kuu pikkune vangistus, mida hakatakse arvestama mehe vahi alla võtmisest 22. septembril 2016.

Vorobeilt nõutakse välja sundraha 1175 eurot, ekspertiisikulud 5669 eurot ja tunnistajatele tehtud kulud. Kohus ajatas menetluskulude maksmise aasta aja peale, mis võimaldab Vorobeil neid tasuda 575 euro kaupa kuus. 4085 euro ulatuses jäi antud kriminaalasja menetluskulusid kanda ka riigil, mille lisandus veel tõlgitasu 1500 eurot.

Relv, millega Vorobei oma lähituttava Nikolai Tarankovi mullu septembris tappis, kohtualuselt ära võetud öösihik ja üks püstolikuul leiavad koha Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kollektsioonis. Tapetud Tarankovi riided aga hävitatakse pärast kohtuotsuse jõustumist.

Kohtuotsuses toodud karistuse määr kutsus Haapsalu kohtumajas esile tõsise üllatuse, sest oli ju riigiprokurör Vahur Verte oma märtsikuu süüdistuskõnes palunud karistada Juri Vorobeid tunduvalt leebemalt. Süüdistaja palus arvestada Vorobei uurimise käigus üles näidatud koostöövalmidus ja taotles karistuseks aasta ja üheksa kuud lühemat vangistust ehk siis seitsme aasta ja üheks kuu pikkust ühiskonnast isoleerimist.

Kohtu sõnul oligi selle kohtumenetluse vaidlusaluseks probleemiks karistus. Kohtu hinnangul saab prokuröri välja toodud süüd vähendavaid asjaolusid arvestada siis, kui oleks tegu olnud mõrvaga. Jüri Vorobeile oli aga süüdistus esitatud tapmises. Kohtu väitel on Vorobei süü keskmisest suurem ning karistuse valikul on arvesse võetud see, et ta oma tegusid tunnistas ja kahetsust avaldas. Ka leidis kohus, et kaitsja poolt kergendava asjaoluna esitatud teo toime panemist ähvarduse mõjul võib lugeda karistuse valikul põhjendatuks. Kohus rõhutas korduvalt, et valis kõiki asjaolusid arvestades karistuse alla keskmise, mis tapmise puhul on kümme aastat ja kuus kuud, olgugi, et see on prokuröri taotletust tunduvalt pikem. Selline humaansuse võidujooks ei tarvitse aga legendaarse Tarankovi tapmisloole sugugi veel punkti panna. Kuna motiveeritud kohtuotsus oli protsessiosalistele kättesaadav juba eile, siis asja edasi kaebamiseks, kas prokuröri või kaitsja poolt, on nüüd 15 päeva.

“Selline karistus kahtlemata üllatas, kuigi kohtul on õigus määrata selline seadusest tulenev karistus nagu ta õigeks peab,” hindab Vorobei kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg värsket kohtuotsust. “Kohus peab sellist lahendit aga väga täpselt põhjendama. Nüüd ootan ära, kui saan otsuse motiveeringu tähelepanelikult läbi lugeda, et siis järgnevaid samme kaaluda. Praegu on selge see, et välja kuulutatud karistus tundub põhjendamatult range. Suure tõenäosusega tuleb see edasi kaevata, kuid hetkel on sellest siiski vara rääkida.”

Aadu Luberg nendib rahuloluga, et tema esitatud kergendavaid asjaolusid on kohus igal juhul arvesse võtnud.

Riigiprokurör  Vahur Verte ütles, et ta jäi otsusega rahule. "Mul on hea meel tõdeda, et kohtuotsus on üldjoontes selline, nagu ma kohtu käest taotlesin ehk siis kohus mõistis Vorobei süüdi kõigis kolmes süüdistuspunktis, mille ma süüdistuseks esitasin. Samuti on mul hea meel tõdeda, et kohus nõustus karistust kergendavate asjaolude esinemisega Vorobei tegudes ja mõistis talle keskmäärast väiksema karistuse,” ütles prokurör.

Prokurör tunnustas keskkriminaalpolitsei, kes teeb oma tööd hästi. "Keskkriminaalpolitsei saab oma tööga suurepäraselt hakkama, mille tõttu on väga ebatõenäoline, et tavainimene tunnetaks Eestis organiseeritud kuritegevuse olemasolu. Keskkriminaalpolitsei on viimased paar aastat oma menetlustaktikat mõnevõrra ümber kujundanud. On asutud laiahaardelisemalt jälgima, mis toimub Eesti organiseeritud kuritegevuse ringkondades. Info ja teave selle kohta, mis siin toimub, on igal ajahetkel võrdlemisi hästi olemas. Ja see oli üks argumente, miks vähem kui nädalaga oli Tarankovi tapmises kahtlusalune ehk Vorobei teada, nädalaga oli ta kinni peetud ja kohtu poolt ka vahistatud," lisas riigiprokurör  Vahur Verte.