Repliik
23. mai 2017, 12:21

Küsimus | Kas oodata on omavalitsuste massilist sundliitmist? (8)

Õhtuleht: Kui rahandusministeerium raporteeris eelmisel nädalal, et üle kolmandiku omavalitsustest toetas valitsuse ühinemisettepanekuid, siis see tähendab, et kahe kolmandiku saatus on veel lahtine. Millised on võimalikud stsenaariumid viimase ühinemisettepaneku tagasilükanud omavalitsuste jaoks? Kas võib arvata, et tulevad ikkagi sundliitmised või vastupidi – valitsus on sunnitud tegema hulganisti erandeid?

Arto Aas, riigikogu liige, endine riigihalduse minister, Reformierakond: Valitsuselt ühinemise ettepaneku saanud kohalikel omavalitsustel oli vastuse andmiseks aega 15. maini. Nüüd on valitsusel omakorda paar nädalat aega, et reageerida omavalitsuste otsustele. Lühidalt on kaks varianti eitavalt vastanud omavalitsuste osas. Kas valitsus viib ise ühendamise lõpuni või valitsus otsustab, et ühendamine raugeb ja omavalitsuste osas rakendub erand. Mistahes otsuse puhul nõuab seadus valitsuselt põhjalikke argumente.

Kui valitsus otsustab sundühendamisega edasi minna, siis peab kohalik maavanem vajalike protseduuridega alustama. Omavalitsus saab valitsuse otsuse soovi korral kohtusse kaevata. Edasine on juba sõltumatu kohtu kätes, kui kaua kaebuse menetlemine aega võtab. Ideaalis on vaidlus valimisteks lahendatud. Kohus võib langetada ka otsuse, mis piirides valimised toimuvad.