Tüliõun: Eesti Rahva Muuseumi endist näitusemaja ihaldavad nii korporatsiooni Sakala kui ka Tartu linn.Foto: Reigo Teervalt
Eesti uudised
24. mai 2017, 12:20

Riigi rabe käitumine ajas Tartu linna ja korporatsiooni Sakala sõnasõtta (8)

Riik ei suuda otsustada, kellele müüa Eesti Rahva Muuseumist (ERM) Tartu kesklinna Kuperjanovi tänavale maha jäänud endine näitusemaja. Viivitamine ajab sõnasõtta Tartu linnavalitsuse ja üliõpilaskorporatsiooni Sakala, mis tahavad tühjaks jäänud maja endale.

Eile kopsatas Tartu rae postkasti korporatsiooni Sakala vilistlaskogu avalik kiri Tartu linnapeale, milles süüdistatakse Tartu linna suhtlemisvaeguses ja soovis koormata mõttetult linnakassat. Sakala tegi linnavalitsusele ettepaneku asuda endise näitusemaja kasutamises koostööle juba pea kolm kuud tagasi.

Tüliõun: Eesti Rahva Muuseumi endist näitusemaja ihaldavad nii korporatsiooni Sakala kui ka Tartu linn. Foto: Reigo Teervalt

„Me ootame Tartu linnalt vastust juba veebruari algusest peale,“ põhjendab Sakala vilistlaskogu esimees Mihkel Stamm avaliku kirja saatmist. „Me oleme linnaga püüdnud suhtlust alustada, kuid siiani pole see õnnestunud.“

„Korporatsiooniga Sakala on meil suhtlemist olnud üsna palju,“ ütleb Tartu linnapea Urmas Klaas. „Nad on meid erinevate mõjukate vilistlaste kaudu pommitanud uksest ja aknast.“ Samas möönab Klaas, et ametlik vastus on üliaktiivse suhtlemise käigus jäänud saatmata.

„Me näeme endist näitusemaja osana suuremast ruumiprogrammist,“ selgitab Klaas linna püsivat ostusoovi. „Me oleme kogu plaani läbi arvutanud ja leidnud, et pikema aja jooksul on linnale kõige soodsam osta endine näitusemaja ja muuta seltside majaks.“

Esmalt koliks sinna pensionäride organisatsioon Kodukotus, mille valduses praegu avariiline ja seepärast kulukas maja Staadioni tänaval, alustab linnapea pikka ümberkorralduste jada selgitamist. Paljusid huviringe koondav ja ruumikitsikuses vaevlev Tiigi seltsimaja saaks uue avara kodu. Tiigi seltsimajast vabanev maja läheks omakorda laste kunstikoolile, mis rendib ruume korporatsioonilt Fraternitas Tartuensis.

Sakala ajend osta Kuperjanovi tänaval asuv endine ERMi näitusemaja, mis on vanemate tartlaste seas tuntud ka kui raudteelaste klubi, on igati mõistetav. See asub kohe Sakala maja kõrval ning akadeemiline organisatsioon soovib, et sealne piirkond jääks terviklikult avalikku kasutusse ja naabrusse ei kerkiks järjekordset kortermaja.

Noolivad naabrit: korporatsioon Sakala soovib naaberkinnistu endale soetada. Foto: Aldo Luud

„Me täidame linnaga samasugust ülesannet ja pakume linnale soodsat lahendust,“ ütleb Stamm. Tema sõnul ei ole maja ost äriprojekt, vaid soov kontrollida Sakalale kuuluva hoone naabruskonna tulevikku. Ostetava maja üürnikena eelistab Sakala erinevaid ühinguid ja seltse, mitte ettevõtteid ning on valmis andma linnale kogu maja pikaajaliselt ja soodsalt rendile.

Klaas meenutab, et Tartul oli Riigi Kinnisvara (RKAS) ja riigihalduse ministri Mihhail Korbiga suusõnaline kokkulepe osta poole miljoni euro eest näitusemaja juba olemas, kuid maja pandi siiski enampakkumisele. Tartu palvel otsustas Korb kui RKASi omaniku esindaja enampakkumise tühistada. Stamm ütleb, et toonasel enampakkumisel pidas RKAS Sakala vilistlaskogu 610 tuhandet eurot parimaks pakkumiseks. Teisisõnu tegi trio RKAS-rahandusministeerium-Korb tünga nii Tartule kui ka Sakalale.

Urmas Klaas sõnab lõpetuseks, et Sakala vilistlaskogu ja Tartu linnavalitsuse esindajate kohtumine leiab kindlasti aset, sest Tartu on näitusemaja kasutamisest väga huvitatud. Seda enam, et müüja pole siiani kummagi ostja kasuks otsustanud.