KOHTUPINGIS: Kassi endine perenaine väidab, et tal ei olnud plaani kassi hüljata.Foto: Aldo Luud
Krimi
24. mai 2017, 16:41

Põlvamaa naine võib kassi hülgamise eest kriminaalkaristuse saada (178)

Sel nädalal astus kohtu ette kassi hülgamises süüdistatav naine, kes võib selle teo eest saada kriminaalkaristuse. Perenaine jättis invaliidist kolme käpaga toakiisu elava liiklusega tänava äärde. Ta ise raiub, et transportis hiirekuningat oma tütre juurde ning looma maha jätta polnud tal plaanis.

Prokuröri sõnul tekitas 62aastane Põlvamaal elav naine hülgamisega kassile füüsilisi ja vaimseid kannatusi. Tegu on seda taunitavam, et looma liikumine on raskendatud, kuna tal puudub üks käpp.

Möödunud aasta ühel juulihommikul sõitis Tilsi külas elav naine liinibussiga Põlvasse, kaasas transpordipuuris kass. Põlvas naine väljus. Maarja tänaval jättis ta kassi tänava äärde haljasalale maha ja kiirustas eemale. Naisega samas peatuses maha tulnud ning tööle suunduv politseitöötaja märkas ühel hetkel, et naine liigub edasi juba kassita. Peagi märkas politseitöötaja eemal muru näksivat kassi.

Läks puuri puhastama?

Politseiametnik haaras kassi sülle ja tahtis naisele järgi minna, et küsida, miks too loomakese maha jättis. Kass osutus aga kõvaks küünistajaks ning pääses paar korda jooksu. Seepärast paluski politseiametnik abi oma kolleegidelt ning kirjeldas naise välimust politseipatrullile, kes parasjagu mööda sõitis. Politseinikud märkasidki naist, kes oli vahepeal bussijaama jõudnud.

Kassi endine perenaine kinnitab, et ta laskis ise looma puurist välja. Ent esmaspäeval toimunud kohtuistungil ta end süüdi ei tunnistanud.

Naine selgitas Õhtulehele, et ta tegi puuriukse valla, et puuri mustusest koristada. Ka politseiametnik, kes juhtumisi oli varem tegev ka loomakaitsjana, kinnitas kohtus, et kass oli transpordipuuri oma häda teinud.

Kassi omapäi rohtu näksima jätnud proua versioon on selline, et ta ei tahtnud puuri käidavas kohas puhastama hakata ning eemaldus, et puuri puhastamise järel kassi juurde tagasi tulla. „Tahtsin kassi edasi toimetada Tartusse, uue kodu saanud vanemale tütrele, aga musta puuriga poleks mind keegi enam bussi lasknud,“ räägib naine, kelle sõnul elas kass tema juures vaid neli kuud.

 Salapärane tume auto

Miks siis kassi eksperenaine puhastatud puuriga tagasitulemise asemel hoopiski kiirel sammul bussijaama poole läks? Naise sõnul kõndis ta, transpordipuur käes, tagasi kassi suunas, kui märkas tumedat autot ning seda, kuidas kassi parasjagu pakiruumi tõsteti.

„Tõin ta enda juurde, sest tütre elukaaslane kassi ei sallinud ja tema pärast loomake ka jalast ilma jäi,“ räägib naine. „Mul on ühetoaline korter ja kass elas seetõttu ka rõdul. Tütre pere ostis Tartusse just kahekordse suure aiaga maja. Olin päev varem käinud tütre juures transpordipuuri toomas, et kass tagasi viia. Aga kui nägin, et kassi tõstetakse autosse, siis mõtlesin, et järsku ongi parem kui saab nõnda kuskile hoiukodusse.“

Kassi leidnud politseiametnik kinnitas aga kohtus, et viis looma jaoskonda süles ega pannud kuskile pakiruumi.

Kassi hülgamises süüdistatav naine kinnitab Õhtulehele: „Mingit hülgamist ei olnud. Kui kassi poleks autosse pistetud, siis ma oleksin ta lõpuks kätte saanud.“

Kohtupidamine selles asjas jätkub. Looma julma kohtlemise paragrahvi järgi süüdimõistmise korral võib Põlvas kassi omapäi jätnud naist karistada rahaliselt, kuid ka kuni üheaastase vangistusega.

 Kolme käpaga kass leidis uue kodu

Eesti Loomakaitse Liidu kassiabi töögrupi koordinaator Kaija Paalberg leiab, et juhtumi kohtusse jõudmine on positiivne. „Ega olegi kuulnud, et kedagi oleks ainult looma hülgamise eest kohtu alla antud. Aga ei saa nii mõelda, et mis kuritöö see siis on, et jäeti kass tänavale. Kuskilt tuleb ju pihta hakata ja anda signaal, et taoline tegu on karistatav. Kahjuks on see mõttelaad veel üsna levinud, et kui midagi ette ei võeta, siis võib vaikselt ära teha,“ tõdeb ta.

MTÜ Tartu Kassikaitse juhatuse liige Merle Aruoja mäletab kõnealust kassi hästi.

„See ikka ei ole nii, et küll saab hakkama. See on igapäevane reaalsus, et toas elav kass saab õues vigastusi ega saa üksi hakkama. Seda kurvem on, et loom oli ühe käpa puudumise tõttu tavalisest abitumas olukorras. Kahjuks tuleb Väike-Maarjasse põletamisele viia hukka saanud kasse tonnide viisi. Ma pole päris kindel, kuidas Põlvas on, aga Tartus ei tohi kassi üldse omapäi välja lasta,“ nendib ta.

Aruoja sõnul leidis kõnealune kass endale uue kodu. „Meie kõrvu jõudis, et tema vana perenaine hoidis teda rõdul ning kassi koheldud ka halvasti,“ räägib ta.

Tartu kassikaitse koduleheküljel kodu leidnute rubriigis on oma eksperenaise kohtupinki saatnud hiirekuningat kirjeldatud nõnda: „Imeilus kolme käpaga emane kass. Kolmevärviline emane kass lasti transpordipuurist välja keset linna ja jäeti sinna. Politseile on avaldus tehtud ja eks me näe, kuidas meie  riigis asjad käivad. Ilmselge on, et siin on mitmel viisil rämedalt rikutud loomakaitseseadust.“