Juhtkiri
25. mai 2017, 18:04

Juhtkiri | Prokuratuur lihvib järjekordset prillikivi (3)

Et pealinna prügimajandus haises, oli tunda juba mõnda aega. Ja tegu pole mitte kunstilise kujundiga, vaid äravedamata prügikoormad panid tõepoolest proovile linlaste lõhnataju. Kui sama karjuv oli ka vaikus, mis ametlikult ümbritses linna logisevat prügimajandust. Küsimusi oli palju, kuid vastuseks nurinale oli vaid linnaisade lohutus, et küllap saab kõik peagi korda.

Selle valdkonnaga tegeleva abilinnapea Arvo Sarapuu kinnipidamine kinnitab, et vähemalt prokuratuur ja kapo tundsid õhus hõljuvate kahtluste vastu siiski huvi. Uurimine ja kohus annavad vastuse, kas Sarapuu näol on tegu Keskerakonna järjekordse prillikiviga. Seekord küll teatasid Keskerakond ja linnavõim kooris, et Sarapuu abilinnapeana ei jätka. Vähem kui ööpäev pärast NATO-vastase sõnavõtu tõttu Mihhail Korbi tagandamist olnuks peaministrierakonnal teistmoodi otsustada sama hästi kui võimatu. Seda mitte ainult sügisesi valimisi silmas pidades, vaid ka valitsuskoalitsiooni tervise säilitamiseks. Nii IRL kui sotsid on jõudnud juba kinnitada, et viimastest skandaalidest hoolimata nad valitsuse püsimiseks probleeme ei näe. Kuid samas laadis kinnitusi jagasid erakonnad ka Reformierakonna kukkumise aegu kuni päevani, millal uus võimuliit oli juba kokku pandud.

Opositsioonierakondade töö on muidugi nõuda, et praeguses olukorras pole muud lahendust peale selle, et nii Jüri Ratas kui ka tegevlinnapea Taavi Aas peaksid tagasi astuma. Keskerakonna üks juhtfiguure Kadri Simson küll kinnitas, et „ainult pime ei näe, et võtame neid olukordi väga tõsiselt“, kuid selline resoluutsus ilmnes alles siis, kui IRL oli päev varem sidunud võimuliidu püsimise Korbi vabastamisega. Paradoksaalsel moel võib praegune olukord võimuliidu teistele osalistele isegi kasulik olla, sest nõrk peaministripartei võimaldab IRLil ja sotsidel oma teemasid jõulisemalt peale suruda. Ratas peab nüüd kiirkorras leidma Korbile ja Sarapuule asendajad, kes ei tuleks toime mitte ainult tööga, vaid ei kisuks ka Keskerakonda uutesse jamadesse. Kui nüüd veel Helir-Valdor Seeder võtab ette IRLis oma positsiooni tugevdamiseks viiest ministrist nelja väljavahetamise, siis koos Korbi asendajaga on see juba kolmandik valitsuse koosseisust. Sel juhul saab juba küsida, kas tegu pole ikkagi juba uue valitsusega. Praegune olukord tundub küll selline, et juba järgmine skandaal Keskerakonnas pühib Ratase võimult. Ja juunis on algamas veel Edgar Savisaare kauaoodatud ja -kardetud kohtuprotsess…