Peaminister Jüri Ratas.Foto: Alar Truu
Eesti uudised
26. mai 2017, 15:49

Jüri Ratas: erakond ei tohi olla igapäevaselt seotud süüdistustega (33)

Vikerraadio saates „Stuudios on peaminister“ ütles peaminister Jüri Ratas, et riigihalduse ministri Mihhail Korbi ja Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu kiired tagasiastumised oma ametikohtadelt on näited Keskerakonna uuest käitumismustrist. „Keskerakond ei tohi olla erakond, kes on igapäevaselt seotud erinevate süüdistustega,“ märkis Ratas.

Kui Keskerakonna praegune juhatus valiti eelmise aasta novembris, lubati, et erakond hakkab järgima uut käitumismustrit. Keskerakondlastest riigihalduse ministri Mihhail Korbi ja Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu ametkohtadelt väga kiired tagasiastumised on peaministri Jüri Ratase sõnul näited uuest käitumismustrist. Varem on lähtutud kohtu otsustest.

„Keskerakond ei tohi olla erakond, kes on igapäevaselt seotud erinevate süüdistustega. Keskerakond peab eeskätt tegelema Eesti elanikega, Eestimaaga läbi oma valimisprogrammi ja see ongi see põhjus, miks võib-olla need käitumised on muutunud palju konkreetsemaks, palju operatiivsemaks,“ selgitas Ratas.

Peaministri sõnul esitasid nii Korb kui Sarapuu lahkumissoovi ise. „Arvan, et see, kui üks inimene [Arvo Sarapuu] on saanud nii tõsise süüdistuse või kahtlustuse ja ta ise töötab selle valdkonna peal abilinnapeana, siis ma tõesti ei näinud mitte kuidagi, et ta saab seal edasi töötada,“ lisas peaminister.

Kommenteerides Mihhail Korbi tagasiastumist, ütles Ratas, et see oli riigimehelik tegu, mis lubab valitsusel edasi minna. „Ta [Korb] peab õigeks, et Eesti kuulub NATOsse, samas mõistis ta seda, et see olukord, mis oli kolmapäeva õhtuks poliitiliselt ja see surve, mis oli valitsusele langenud, et kõige õigem on teha siin kiire, selge, konkreetne riigimehelik otsus.“

Ratas on tänaseni veendunud, et tööalaselt on Korb olnud hea minister.

Korbi tagasiastumisega on Keskerakond koos endise maaeluministri Martin Repinskiga kaotanud valitsusest kaks vene taustaga poliitikut, mis suures pildis – ühiskonna ühendamine ja riigi siseselt tasakaalu tekitamine – ei ole kahtlemata hea näitaja.

Järgmise nädala jooksul tuleb erakond välja ettepanekuga, kes võiks olla uus ministrikandidaat. Kuigi spekulatsioonide järgi on selleks praegune riigikogulane Andrei Novikov, ei soostunud peaminister ühtegi nime eraldi välja tooma. Ratas rõhutas, et valiku puhul ei ole tähtis mitte ministri taust vaid pädevus. „Rolli mängib see, et ta oleks hea asjatundja, et ta suudab neid olulisi teemasid edasi viia.“