RAHU, AINULT RAHU: Kuigi kohaliku talumehe närvid ütlesid üles, ajateenijad relva ei haaranud. Foto on illustratiivneFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
26. mai 2017, 18:49

Kaitseväe keskpolügooni lähistel elava jahimehe mõõt sai täis, kui õppustel osalenud ajateenijad kihutasid läbi ta koduhoovi, kus mängis lapselaps

 

Ajateenijaid jälitades hoiatuslasu teinud talunik: olen patrioot, aga ka sõdur, kes oma peret kaitseb! (300)

Teisipäeva hommik algas kaitseväe keskpolügoonist paari kilomeetri kaugusel elavale Ivole närviliselt. Kevadiste õppuste käigus sõideti päeva jooksul siin-seal maha mõni tema maadel asuv noor puu ning õhtul kihutati Jeepidega läbi tema koduhoovi.

Just viimane saigi piisaks karikas, miks äkilise loomuga mees otsustas sõdurpoistelt aru pärima minna. Paraku võttis äkilises loomuga mees sõnumi mõjusamaks edastamiseks kaasa ka oma jahipüssi.

Jeebile hääled sisse ja püss kaasa

23. mai õhtul sai politsei teate, et Lääne-Virumaal Kadrina vallas Ohepalu külas ähvardas 56aastane mees jahipüssiga väidetavalt tema territooriumil viibinud ajateenijaid. Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerttu Kralli teatel sooritas mees ka ühe hoiatuslasu õhku. Politsei alustas täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks kriminaalmenetluse paragrahvi järgi, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist.  

Ivo kirjeldab toimunut järgnevalt. "Ega ma ikka kohe ka püssi haaranud. Esimene intsident oli meil õppustega juba 2002. aastal, kui raskete masinatega tallati minu kuusenoorendikus. Mõned aastad tagasi lendasid aga lennukid nii madalalt, et lööklainest sai kahjustada ühe kuuri katus. Viimaste õppuste jamad hakkasid pihta tegelikult juba esmaspäeval,“ räägib ta.

"Palusin, et major Kurg tuleks vaataks olukorra üle. Teisipäeva hommikul vaatan, et ühes minu männinoorendikus on sõjavägi oma rasketehnikaga sees. Suuremaid puid sai viga kakskümmend, lisaks väiksemad. Emotsioonid lõid selle peale lakke, et trambitakse oma inimeste vara. Need puud olen istutanud ju minu laste ja lastelaste tarvis.“

Ivo ütleb, et käskis ajateenijatel oma metsast ära minna, kuid talle vastatud, et ülemuse käsuta ei minda kuskile. "Küsisin siis, et kas see maa kuulub ülemusele? Mu kõrge vererõhk tõusis veelgi, kuid asi sai lahenduse ja grupp liikus lähedal asuva lepavõsa suunas. Siis hakkas teatritükk. Olin majast umbes saja meetri kaugusel küttepuuaparaadi juures, kui naine järsku röökima hakkas. Vähemalt kümneliikmeline grupp liikus mööda teed läbi majahoovi, aga naine ajas nad ära. Siis öeldi, et varsti tulevad ameeriklaste helikopterid,“ meenutab Ivo. "Hakkas meeletu lärm. Helikopterid lendasid maja kohal umbes viiekümne meetri kõrgusel, samal ajal, kui minu teine lapselaps magas. Siis tuli hoovi mingi luurerühm, neid üle ei lugenud, aga inimest nelikümmend. Seegi olukord lahenes rahulikult.“

Küttepuude tegemisega raha teeniv mees võttis traktori ja läks metsa. Ta ei üllatunudki väga, kui tema metsast kaks Jeepi välja sööstsid.

"Jõudsin koormaga tagasi ja ajasin perega maja juures juttu, kui kaks Jeepi hoovist läbi panid. Nägin, et vanema tütre laps oli oma nukuga kiige juures. Selle peale läks tõesti närv mustaks, jooksin majja ja haarasin kapist jahikarabiini. See teeb kõva käraka. Autosse ja neile järgi. Jälitasin neid kuni ühe põlluteeni, hüppasin autost välja ja tegin ühe lasu männilatvade suunas. Ütlesin, et mis te mehed teete, mul on siin lapselaps. Mõlemas Jeebis istus mitu täisvarustuses meest. Nüüd olen mõelnud, et jumal tänatud, et masinates ameeriklased ei olnud,“ räägib ta.

Ivo ütleb, et oli antud olukorras samuti sõdur, üksik sõdur, kes kaitseb oma perekonda.

"Võtame õppusi kui loodusjõudu"

Kuigi Ivo tunnistab, et ägestus, kaitseväge ta mitmel korral ka kiidab. Juba on noored puud vigastatute asemele istutatud ja ohvitseride poolt tuli väga mõistev suhtumine. "Ma saan aru, et 9000 inimest on raske nõnda koordineerida, et kõik rahul oleksid. Olen pikki aastaid metsas töötanud ja tunnen kohalikke metsi väga hästi. Olen nõus ohvitsere kureerima. Kindlasti on võimalik nii asju ajada, et inimeste hoovist läbi ei sõida,“ ütleb ta.

Karabiiniga kauboi mängimine võib Ivole tuua kriminaalkaristuse. Mees ütleb, et on valmis oma teo eest vastutama, kuid ta loodab, et politsei ja kohus tema teost teatud määral aru saavad. "Inimeste suunas poleks ma kindlasti lasknud,“ kinnitab ta.

Ohepalu külas tõdetakse, et Ivo püssipaugutamine ei tulnud neile üllatuseks.

"See on muidugi õige, et igas põõsas oli üks noor laigulises kostüümis mees, aga ei läinud me seepärast keegi püssi haarama. Vaevalt, et keegi õppuste üle siin väga rõõmu tunneb, aga saame aru, et kaitsevägi kaitseb meid kõiki. Võtame neid õppusi kui loodusjõudu, millega tuleb leppida. Kui soomuk satub kodu juurde, siis tehakse ikka ka mälestuseks pilti,“ räägib  külaelanik.

Ühe külaelaniku sõnul on Ivo konfliktne inimene, kes oma maavalduste juures ei taha näha isegi naabreid ja naabrite koeri. Tema teada toimus kunagi ka intsident, mil Ivo laskis üle varjes olevate jahimeeste peade. "Väga ohutu see lask olla ei saanud, sest meestele kukkusid lasu tagajärjel väikesed puuoksad pähe,“ teab ta rääkida.

Õppustel tsiviil-sõjalist koostööd koordineeriv major Viljar Kurg tõdeb, et ligemale 9000 inimese koostöö on keeruline ülesanne ning eks alati peab rohkem pingutama, et koostöö kohalike elanikega paremini sujuks.  "Ei taha keegi, et pärast õppusi piinlik oleks,“ sõnab ta.

Ivo teisipäev venis pikaks. Talu ette vurasid politsei- ja sõjaväemasinad. Toimunu selgitamisel alustas ta esmaspäevast ja maadligi sõidetud puudest…