Savisaare protsess.Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
12. september 2017, 12:16

SAVISAARE PROTSESS JÄTKUB: tunnistajapinki astunud Priit Toobal ei soovinud ütlusi anda (70)

Täna jätkub Edgar Savisaare kohtuasi. Istungil tulevad tunnistusi andma Priit Toobal, Ain Valdmann, Asta Vihvelin, Jelena Smetana, Margus Mets ja Kairit Volmer. Tänasel istungil käsitletakse ärimees Hillar Tederit, keskerakondlane Kalev Kallot ja Keskerakonda puudutavaid episoode.

Priit Toobal tunnistusi ei anna

Riigiprokurör Steven Hristo-Evestus soovib Toobalit küsitleda Keskerakonna rahastamise teemal, muuhulgas ka kurikuulsate garantiikirjade asjus.

Priit Toobal keeldus tunnistusi andmast viidates Eesti Vabariigi põhiseadusele.

Põhiseaduse paragrahv 22, millele Toobal viitas, määrab:

Kedagi ei tohi käsitada kuriteos süüdi olevana enne, kui tema kohta on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus.

Keegi ei ole kriminaalmenetluses kohustatud oma süütust tõendama.

Kedagi ei tohi sundida tunnistama iseenda või oma lähedaste vastu.

Toobal seletas, et ta ei taha anda ütlusi, mida võidakse tulevikus tema enda vastu kasutada.

Evestus kasutas Toobali tunnistusele planeeritud aega kirjalike tõendite esitamiseks.

Kadriorus toimunud kinnistute vahetuse episood

Kohus võtab ette Hillar Tederi kasuks tehtud kinnistute vahetuse Kadriorus. Antud episood toimus süüdistuse järgi 2015. aasta jaanuaris. Kalev Kallo olevat toona avaldanud Savisaarele soovi, et ta korraldaks kinnistute vahetuse Promptus Capital OÜle, mille juhatuse liikmeks on Hillar Tederi abikaasa. Süüdistuse kohaselt oli Savisaar nõus oma ametiseisundit selleks ära kasutama, kui Hillar Teder vastutasuks Keskerakonda rahaliselt toetab.

Tunnistusi annab  Ain Valdmann

Valdmann töötas 2014-2015 aastal Tallinna kommunaalameti juhatajana ja tema põhilised tööülesanded puudutasid linnale kuuluva infrastruktuuri(teed, valgustus jne) hooldamine, ehitamine ja muul moel korras hoidmine.

Valdmann selgitas, et Kadriorus maadevahetuse teema tuli abilinnapeade Eha Võrgu ja Kalle Klandorfi kaudu.

Valdmann ei osanud seletada, miks Kadrioru pargi teemat läbi linnavalitsuse aeti. Ta ütles, et teemad liiguvad erinevaid kanaleid kaudu ja ta ei teadnud, kuidas see teema just linnapeani jõudis. Valdmann märkis, et linnavalitsusest ei pöördunud keegi selle teemaga tema poole.

Valdmann meenutas, et tema arvamused seotud seal plaanitud maadevahetusega olid vabalt loodud ja ta ei tundnud mingisugust survet. Ei Savisaar ega Hillar Teder ei olnud tema poole pöördunud.

Tunnistajapingis on Asta Vihvelin

Süüdistuse järgi andis Hillar Teder kinnistute vahetamise eest Keskerakonnale 275 000 eurot. Raha liikus kõigepealt Hillar Tedre poja Rauno Tedrele kuuluva Retail Real Estate OÜle, kust see kanti üle Paavo Pettai ettevõttele Midfield OÜ. Pettai kasutas summat Keskerakonna kampaaniate eest tasumiseks. Asta Vihvelin on seotud Retail Real Estate OÜga.

Vihvelin seletas, et Retail Real Estate OÜs on selliste ülekannete tegemine tavaline, kuna osaühingu vara ulatub miljonitesse. Ta kinnitas, et Midfield OÜ on 170 000 euro eest Retail Real Estate OÜle ka arveid esitanud.

Tunnistusi annab Hillar Tedre sugulane Margus Mets

Mets on Marimark Invest OÜ omanik. 

Mets seletas, et tal oli Paavo Pettai ja tema ettevõtte Midfield OÜga seoses juttu sellest, et Pettail oli Keskerakonna 2013. aasta valimiskampaaniaga palju tegemist, kuid raha ei ole. Nad leppisid kokku, et Mets aitab Marimark Invest OÜga meediapindade eest ettemaksu maksmisega ja kokkuleppe järgi pidi Pettai selle raha hiljem tagasi maksma. Mets seletas, et reklaamide tegemisel on ettemakse nõudmine tavaline. 

Kuna aga Metsal endal sellist raha ei olnud, siis pöördus ta abi saamiseks Hillar Tedre poole. Mets laenas Tedrelt enda sõnul 75 000 eurot, mille ta on tänaseks tagasi maksnud.

Pettai oli Metsa sõnul hakanud raha vaikselt tagasi maksma, nii nagu tema oma klientidelt raha sai. Kokkuleppe järgi oli raha tagasi maksmiseks pool aastat, millega Pettai hakkama ei saanud. Mets meenutas, et 2015. aasta veebruariks oli võlg tagasi makstud, mis oli aasta aega pärast laenu võtmist. See, kuidas Pettai selle raha sai, Metsa muretsema ei pannud. Mets ise oli jooksvalt Midfield OÜlt saadud raha Hillar Tedrele tagasi maksnud. Mets ei teadnud, kas Hillar Tedrel oli Midfield OÜga mingisuguseid sidemeid.

Mets seletas, et teenis sellest tehingust 15 000 eurot ja kinnitas, et ka Hillar Teder teenis selle laenu andmisest. Ta ei teadnud, kas Teder on sellest laenu andmisest mõne keskerakondlasega rääkinud.

Metsal ei olnud tal ühegi keskerakonna liikmega Pettai ja Midfield OÜga loodud tehingust juttu. Mets ajas enda sõnul oma asja ja ei rääkinud sellest tehingust kellegi teisega.

Tunnistajapingis on Kairit Volmer

Volmer on enda sõnul Hillar Tedre ettevõttele Promptus Capital OÜ juriidilist nõu andnud.

Volmer oli enda sõnul juures Promptus Capital OÜ kinnistut aadressil Mäekalda tn 14 puudutavates küsimustes. 

Hillar Teder pöördus Volmeri sõnul 2015. aasta veebruari paiku tema poole, et Volmer vormistaks ühe taotluse. Taotluse sisuks oli ettepanek linnale kinnistu naaberkinnistuga välja vahetada. Volmeri sõnul kulus vormistamisele üks päev ja tema sellele taotlusele fotosid juurde ei lisanud. Volmeri sõnul võis piltide lisamisest juttu olla, kuid kuna temal ühtegi pilti ei olnud, siis tema sellega rohkem kokku ei puutunud.

Volmer ei teadnud, millal Teder taotluse üle andis. Taotlusele andis allkirja Volmer ise. Linna poolt tuli vastus aprillis, millele oli allkirja andnud abilinnapea Kalle Klandorf. Volmer oli sellest vastusest Hillar Tedrele rääkinud.

Volmer on ka Retail Real Estate OÜ jaoks tööd teinud.

Volmer kinnitas, et Hillar Tedrega seotud ettevõtete ja Midfield OÜ vahel oli sidemeid. Ta seletas, et Midfield OÜ tegi admiraliteedi projektiga seonduvalt tellimustöid.