TULAKAHJUST PÄÄSEJAD: „Mine issile pildistamiseks sülle,“ julgustab naine põlengu üleelanud loomakest.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
27. september 2017, 18:02

FOTOD | PÕLENGUOHVER: lööklaine paiskas mu pikali ja hirmutas kassi diivani alla! (1)

Kaks nädalat hiljem süttis Maardus taas korter. Taas Kallasmaa tänaval ja taas viidi seitse inimest tervisekontrolliks haiglasse. Oli tavaline vaikne tööpäeva õhtu ja majaelanikud valmistusid magama minema kui tulekahju puhkes. Keegi ei tea täpselt, mis juhtus ja selle selgitab välja uurimine.

Teisel korrusel elav Andrei vaatas koos kassiga telerit ja imestas endamisi, miks paar korterit edasi tuletõrjesignalisatsioon muudkui pläriseb. Oma elamise ukse korralikult ära tihendanud mees vingu ei tundnud ja suitsu sisse ei immitsenud.

Andrei elamine kannatada ei saanud... Foto: Robin Roots

„Jõudsin vaevu ukse praokile teha kui kuuma õhu laine paiskas mu pikali,“ räägib Andrei ja lisab, et tema noor kass puges hirmunult diivani alla. Mees võttis kassi kaenlasse ja jooksis alla, kus ta võeti päästjate hoole alla. Maardu linnavalitsus majutas Andrei taastamistööde ajaks hoone kõrvaltiiba ühiskööki, kümmekond meetrit oma korterist eemale. Kass saab seniks peavarju esimesel korrusel sõbraliku kassipidajast naabrinaise Zoja juures. „Mine issile pildistamiseks sülle,“ julgustab naine põlengu üleelanud loomakest.

...küll aga koridor... Foto: Robin Roots

Esimesel korrusel juba kümnendat aastat elav Raimo rääkis, et tema ei näinud ega kuulnud midagi kahtlast ja magas rahulikult. „Ärkasin selle peale üles, et ribikardinate taga miski vilgub. Toanaaber ütles, et tulekahju on,“ ka Raimo ei tundnud mingit suitsulõhna.

...ja punase kuke ohvriks langenud korter. Foto: Robin Roots

Maja elanikud ei tea õnnetuse puhkemise põhjustest midagi ega taha ka ennatlikke oletusi teha. „Põlema läinud korteris elavat meest polnud põlengu hetkel kodus. Ta oli välja läinud, vist oli sõbral külas, käisin enne tema juurest läbi,“ ütleb Andrei. Samuti teisel korrusel kuus aastat elanud naised ütlevad, et las ekspertiis teeb selle kindlaks: „Jumal tänatud, et meie maja on kindlustatud. Meil on igal pool suitsuandurid ja valvekaamerad.“

Raimol läheb sotsiaalmajas juba kümnes aasta. Foto: Robin Roots

Maardu abilinnapea Ailar Lyra ütles, et taastamistööde lõpuni majutati kannatanud sotsiaalmaja teistele pindadele ja teise sotsiaalmajja üle tee. „Mis puutub taastamistööde finantseerimist, siis oluline on mainida, et tegu on linna omandis oleva majaga, mis on kindlustatud. Põlengu põhjust hindab päästeamet, samuti kindlustuse kahjukäsitlejad. Seejärel saab alles öelda, mis ajaks suudame antud elamispinnad taastada. Tegutseme meist olenevalt võimalikult kiiresti,“ selgitas ta. Erinevalt linnavõimudest pole maja valvelauas istuv komandant evakuatsiooniredelit testinud ja seda mööda majja sisenenud ajakirjanikega suheldes sõbralik, keeldub kommentaaridest ja palub lahkuda.

Põlenud sotsiaalmaja Maardus. Foto: Robin Roots

Teisipäeva hilisõhtul kell 23.57 teatati häirekeskusele, et Maardus Kallasmaa 12 põleb kolmekorruselise sotsiaalmaja üks teise korruse korter. Suits levis maja teistessegi ruumidesse. Päästjad evakueerisid majast viis inimest, osad tõmbredeli abil akende kaudu, osad toodi välja läbi trepikoja. Kiirabi toimetas haiglasse seitse kannatanut, kes olid hinganud sisse tulekahjust tekkinud suitsu, nendest üks oli kaotanud põlengu ajal ka teadvuse. Kohapeal anti esmaabi veel ühele inimesele.

Lasnamäe, Assaku, Muuga, Pirita ja Kesklinna päästekomandode päästjad ning päästetehnika kustutasid põleva korteri ja ventileerisid ruumid kella 1.58ks. Paljud sotsiaalmaja korterid said tulekahju tõttu tahmakahjustusi ning kustutustööde käigus veekahjustusi. Sotsiaalmaja töötajad koostöös linnavalitsuse esindajaga korraldasid nende elanike, kelle kodu sai kahjustada, ümbermajutuse teise sotsiaalmajja. Tulekahju täpsemad asjaolud selgitab uurimine. 

Nädalapäevad tagasi põles Maardus Kallasmaa 3 ühiselamutüüpi maja viienda korruse koridoris sinna elanike omavoliliselt ladustatud ebavajalik vara. Päästjad tõid majast välja 11 inimest, kellest seitse viidi tervisekontrolliks haiglasse.

Erinevalt kahe nädala tagusest põlengust oli siin päästrepp lahti nagu kord ja kohus. Foto: Robin Roots