Võit: kurdi sõdalane tähistab Raqqa vabastamist ISISe võimu alt.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
17. oktoober 2017, 17:11

ÜKS LAHING ON LÄBI: Raqqa on ISISe käest lõpuks ometi tagasi võidetud (7)

CNN vahendab, et ISIS on oma pealinnast Raqqast Süürias viimaks ometi välja löödud. Linna piiramine kestis viis kuud. USA ja kurdi liitlasväed peaksid iga hetk Raqqa vabastamise ka ametlikult välja kuulutama. Mõned terroristid põgenesid täna linnast bussidega, kuid üksikud väikesed rühmad võivad veel linnas peidus olla.

Raqqast sai 2014. aastal terrorirühmituse mitteametlik pealinn. Selle hoidmisel oli seega ISISe jaoks ka sügav sümboolne tähendus.

SDFi (Syrian Democratic Forces ehk Süüria Demokraatlikud Väed - peamiselt kurdi võitlejatest koosnev armee) kõneisik Talal Salo kinnitab, et tänaseks on lahingud peetud ja suuremad militaaroperatsioonid lõpetatud. Nüüd kammivad liitlasväed linna läbi, et leida terroristide peidukohti ja puhastada tänavaid miinidest. ISISe võitlejad on nüüd koondunud Eufrati jõe äärsetele aladele.

Terroristide ja liitlasvägede üks viimaseid võitluspaiku oli Paradiisiväljak linna keskel, mis küll ISISe võimu all pigem põrguväljak (nii on seda kutsuma hakanud ka lõksus linnaelanikud). Seal toimusid avalikud hukkamised: pearaiumised ja ristilöömised. Surnukehad jäeti väljakule vaatamiseks.

Tapatalgutest väsinud: lahingutegevuse eest evakueeritud raqqalased nagu see naine on varjupaiga leidnud mošeedes, mis on liitlasvägede käes. Foto: Reuters / Scanpix

Täna hommikul vallutas SDF ka Raqqa keskhaigla, võitluses hukkus teadaolevalt 22 ISISe võitlejat, kes olid pärit teistest riikidest, mitte Süüriast. Ka liitlasväed on sõdureid kaotanud.

Sõjategevuse jahtumisest annab märku ka see, et piirkonnas pole viimased kaks päeva olnud ühtegi USA õhurünnakut. Võimalik, et lihtsalt pole enam kedagi pommitada. Raqqast on välismeediale võimalusel infot vahendanud kohalikud ajakirjanikud, kes teatasid, et pühapäeval startis Raqqast mitukümmend bussi ja umbes kümme suurt kaubikut, mis ISISe võitlejad  minema sõidutasid. Kuhu, pole teada.

Sõjategevuse tagajärjed. Foto: Reuters / Scanpix