Seisukoht
23. oktoober 2017, 18:21

Seisukoht | Kaks kodu? Kaks häält valimistel! (4)

Pead valima Tallinnas, aga süda ihkaks valida Saaremaal või Põlvamaal? Tuttav tunne? Kodu ja sissekirjutus on pealinnas, sest seal on töökoht, kool ja lasteaed, kuid hing muretseb tegelikult tõelise, Tallinnast eemal asuva kodukoha pärast.

Miks ei võiks inimesel olla kaks kodu, mis ühtlasi annaks võimaluse valida omavalitsust mitmes kohas? Lasteaia, kooli või töökoha pärast Tallinna kolinud ja sisse kirjutatud inimene peaks loomulikult kaasa rääkima oma elukoha käekäigus ja andma valimistel hääle. 

Samas võetakse talt tänase seisuga võimalus hääletada inimese poolt, kes tema päriskodus asju paremaks tahab teha. Eeldan, et ka valimistele eelnev kampaania muutuks sisulisemaks, kui igas omavalitsuses oleks rohkem potentsiaalseid valijaid.

Kokkuvõttes võib üsna kindel olla, et Eestis ei hakka inimene kahjuks kunagi kahes kohas korraga häält andma. Ilmselt leiavad ametnikud kümneid põhjuseid, miks ei saa seaduseid selles asjas muuta. 

Inimliku poole pealt tahaks ikkagi öelda, et elukohta vahetanud põline Antsla mees või naine vääriks ju tegelikult võimalust oma kodukohas valida. Linnastumise ajastul aitaks taoline võimalus oma juurtega sidet hoida. Ehk koliks lõpuks paar inimest rohkem maale tagasigi?