Professor Kruusmaa treenib oma roboteid suures akvaariumis.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
22. november 2017, 14:00

Robotiteadlane Maarja Kruusmaa pälvis teadusajakirjanduse sõbra auhinna

Tallinna tehnikaülikooli biorobootika professor akadeemik Maarja Kruusmaa sai teadusajakirjanduse sõbra auhinna Ökul.

„Professor Maarja Kruusmaa on eeskujulik näide noorema põlvkonna tunnustatud teadlasest, kes oma suure hõivatuse juures võtab siiski ülimalt loomulikult ka robotiteaduse tutvustamist ja selle ühiskonnamõju üle arutlemist,“ ütles žürii esimees Priit Ennet.

Peale Eesti teadusajakirjanike seltsi esimehe ja Vikerraadio „Labori“ saatejuhi Priit Enneti kuulusid žüriisse veel füüsik Andi Hektor, Õhtulehe teadusrubriigi toimetaja Kais Allkivi ning loodusajakirjanik Ulvar Käärt.

Kruusmaa juhib TTÜ biorobootika keskust ja tema juhendamisel töötatakse seal välja merikilpkonnade ning kalade liikumist jäljendavaid allveeroboteid.

Loe Õhtulehe intervjuud, kus professor Kruusmaa räägib oma tööst ja kinnitab, et tillukese allveeroboti tegemine on päris keerukas.

„Tänan teadusajakirjanike seltsi pikaajalise huvitava suhtluse eest,“ ütles Kruusmaa. „Ajakirjanike ja avalikkusega suhtlemine on teadlasele vajalik kogemus, mis aitab tal oma tulemuste tähendust ka enda jaoks selgemaks mõelda ning oma tööd laiemalt mõtestada.“

Ökuli ahinda hakati välja anda 2011. aastal. Selle esimeseks laureaadiks oli vulkanoloog Heidi Soosalu. 2012. aastal pälvis Ökuli füüsik Mart Noorma, 2013. aastal mereuurija akadeemik Tarmo Soomere, 2014. aastal klimatoloog Ain Kallis, 2015. aastal füüsik Jaak Kikas ja 2016. aastal molekulaarbioloog Toivo Maimets.

Auhinna eesmärk on esile tõsta, tänada ja tunnustada teadlast, kes  asjatundlikult ja heatahtlikult teeb ajakirjanikega koostööd, pakkumaks ühiskonnaliikmetele ajakohast ja asjatundlikku teavet teadusmahukatel ja teadusse puutuvatel teemadel.