Foto: AP / Scanpix
Maailm
3. detsember 2017, 17:44

LOOTUS PURUNENUD: Argentiina allveelaevast tehtud pilt osutus lihtsalt uppunud laevaks (2)

Venemaa allveesõiduki tehtud udune pilt tõstatas lootust, et see võib olla Argentiina allveelaev, mis läks kaduma 15. novembril ning mille pardal on 44 inimest.

See pilt sai otsingutiimi prioriteediks, sest pildil oli kujutatud umbes 60meetrine objekt, mis asus 477 meetrit merepinnast allpool. San Juan on 66 meetrit pikk.

Peale seda, kui pilti täpsemalt uuriti, pidi Argentiina mereväe pressiesindaja Enrique Balbi kahjuks kinnitama, et pildil olev objekt oli hoopis uppunud kalastuslaev, vahendab The Gurdian.

Argentina merevägi kuulutas neljapäeval Lõuna-Atlandil 15. novembril kadunuks jäänud allveelaeva ARA San Juan 44 meeskonnaliiget surnuks.

"Äärmuslik keskkond, mööda läinud aeg ning tõendite puudumine välistab võimaluse leida ellujäänuid," ütles Balbi. "Need on tunnid täis valu ning ahastust eriti lähedaste seas."

Foto: AP / Scanpix

Balbi lisas veel, et otsingud jätkuvad. Fookus on suunatud signaalidele, mis on tulnud kohast, kust veesõidukist viimati kuuldi.

Päästeoperatsioon kestis niigi kaks korda kauem kui sellistel juhtudel ette nähtud. Hapnikuvarusid jätkus allveelaevas vaid seitsmeks päevaks.

Viimaseks jäänud raadioühenduses teatas allveelaeva kapten, et õhutussüsteemi kaudu vööris asuvasse akusüsteemi nr 3 sattunud merevesi tekitas seal lühise ja hõõgumise. Kolm tundi hiljem registreeriti allveelaeva tõenäolises asukohas tugev plahvatus. Kadumiskoht jääb umbes 430 kilomeetri kaugusele Argentina rannikust. Tegemist on suurima tragöödiaga Argentina mereväe ajaloos.    

San Juani meeskonda kuulus 43 meest ja 1 naine. Naine oli Argentina esimene naissoost aleveelaeva ohvitser Eliana Krawczyk.