Ehkki Trumpi käitumine mõisteti hukka, ei pea mitmed Euroopa poliitikud õigeks, et USA president Twitterist minema löödi.Foto: AP/Scanpix
Maailm
12. jaanuar 2021, 12:51

Merkel ja teisedki Euroopa juhtpoliitikud kritiseerisid Twitteri poolt Trumpile määratud keeldu (20)

Twitteri otsus keelata Donald Trumpil nende platvormi kasutamine on tekitanud palju vastakaid tundeid. Mitmed kõrgetasemelised Euroopa juhid, sealhulgas Saksmaa liidukantsler Angela Merkel, taunisid Twitteri käitumist, ehkki mõistsid kindlalt hukka eelmisel nädalal Washingtonis toimunud vägivalla, vahendab Forbes.

Mitme Euroopa poliitiku arvates rikuvad Twitter ja ka Facebook president Trumpi õigust sõnavabadusele ja nende arvates peaks Big Techi (suurte tehnoloogiahiidude) reguleerimise eest vastutama valitsused, mitte eraettevõtted. Sellise arvamuse üheks ajendiks on ilmselt asjaolu, et Euroopa on võtnud Big Techi reguleerimisel USAst hoopis teistsuguse hoiaku. Ameerikas jäävad ettevõtted tihti ise reguleerija rolli ja neil on üldjuhul märkimisväärne õiguslik puutumatus. 

Saksa kantsler Angela Merkel teatas esmaspäeval pressiesindaja kaudu, et Trumpi Twitteri-keeld on „väga problemaatiline, sest arvamusvabaduse üle ei peaks otsustama veebiplatvormide juhid“. Samuti teatas Merkeli esindaja, et kantsleri arvates olid problemaatilised ka Trumpi valeväited ja vägivallale õhutamine. „Täielikult seisukohtade blokeerimisega või kasutajakonto peatamisega on siiski mindud liiga kaugele,“ vahendas Saksamaa liidukantsleri pressiesindaja.

Merkeli kõrval võtsid asjaga seoses sõna ka mitmed teised vana maailma poliitikud. Euroopa komisjoni siseturu volinik Thierry Breton kirjutas selle kohta Politicos. „Fakt, et tegevdirektor saab tõmmata juhtme USA presidendi valjuhääldilt kontrollmehhanismideta, on nõutukstegev,“ mainis Breton, kes on Euroopas Big Techi reguleerimise üks võtmeisikuid. Tema sõnul näitas juhtum selgelt kõnealuste platvormide võimu ja Washingtoni suutmatust digitaalruumi reguleerida. 

Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire sõnas, et ta on Twitteri otsusest šokeeritud. Tema arvates ei tohiks digitaalset regulatsiooni korraldada digitaalne oligarhia. Sarnaselt reageeris ka Ühendkuningriigi tervishoiuminister Matt Hancock, kelle hinnangul võtavad tehnoloogiaettevõtted vastu toimetuslikke otsuseid.