Liivimaa karikas 2018: Tallinna FC Flora - Jurmala FK SpartaksFoto: Robin Roots
Jalgpall
4. veebruar 2018, 17:46

7 VÕTIT | Jürgen Henn tõusis teistkordselt Liivimaa parimaks, Flora - Jurmala 2:0 + GALERII

FC Flora värske peatreener Jürgen Henn sai teistkordselt pea kohale tõsta Liivimaa karika (esmakordselt 2011. aastal mängijana). Valitsev Eesti jalgpallimeister alistas Henri Järvelaidi 61. ja Frank Liivaku 76. minuti väravatest Läti tšempioni Jurmala Spartaksi 2:0. Õhtuleht võtab tänase kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil. 

1. Kas tegemist oli imelikult välja reklaamitud sõprusmänguga või läks platsil tõsiseks andmiseks?

Ei üht ega teist. Hooajaeelses kohtumises kumbki meeskond kaarte täielikult lauale ei ladunud ning esialgu lükati pigem palli sööduks kõrvale või seljataha, kui ummisjalu rünnakule tormati. Küll oli olukord teine, kui teemaks tulid kahevõitlused, mida ilmestab ka Gert Kamsi saadud vigastus kohtumise 15. minutil. 

Avapoolajal valdas rohkem palli Flora, kuid Jurmala väravat kaitsnud Andrejs Pavlovsi nad kordagi reaalselt ei ohustanud. Ärevamad hetked toimusid hoopis Mait Toomi valvatavas trahvikastis, kus esmalt raksatas väravalatt ning vahetult enne poolajavilet pidi aktsiooni astuma ka kollikipper, kui reageeris kärmelt Madis Vihmannist rikošeti saanud pallile. 

Teisel poolajal muutus Flora mäng sirgjoonelisemaks ning teravad läbisöödud tõid ka ridamisi ohtlike olukordi. Tabalukk murti 61. minutil, kui hea läbisöödu tulemusena pääses jooksma vahetusest sekkunud Henri Järvelaid, kelle löök õnneliku rikošeti tagajärjel Jurmala meeskonna väravas lõpetas. Flora teine tabamus sündis Martin Milleri eduka läbimurde tagajärjel, kui paari meetri pealt lõi nahkkera väravasse Frank Liivak.

2. Kui hõredad on Flora liinid pärast liidermängijate (Tamm, Lepistu ja Sappinen) lahkumist?

Vajavad veel lappimist. Jürgen Henni poolt valitud algkoosseis viitas, et niisama mütsiga lööma nad ei lähe. Välismaale siirdunud Joonas Tamme ja Rauno Sappineni asemel said võimaluse Märten Kuusk ja Frank Liivak ning vähemalt täna jäid eelkäijate kingad noorte mängumeeste jaoks pisut suureks.

Küll rassis väljakul mitme mehe eest vanameister Aleksandr Dmitrijev, kes kaitseliini ees mängides täitis kohati nii Lepistust kui ka Tammest tekkinud tühimikku. 

Ründefaasis kasutas Flora ära oma põhilist trumpi ehk noorust. Zakaria Beglarishvili läbipallid olid välejalgsetele edurivimeestele kohati lausa lustimiseks ette mängitud. Eriti suurt peavalu valmistasid Jurmala kaitseliinile äärtel tegutsenud Järvelaid ja Martin Miller.  

3. Millises hoos on Balkani poolsaarelt Maarjamaale naasnud Frank Liivak?

Natukene roostes. Sarajevo eest viimati 13. augustil ametlikus mängus (15. minutiks) platsile jooksnud edurivimees suutis oma kiirusega küll Spartaksi mängumeestest üle olla, kuid reaalselt saab tema tasemest aimu hooaja edenedes, kui ta on meeskonda paremini sisse sulandunud ning keskväljameestega parema klapi leidnud. 

Täna jäid mõnel puhul etemad lahendused just vähese kokkumängu taha kinni. Värava puhul peab Liivak tänusõnad saatma kaasmängijatele, kes nahkkera talle paari meetri peale ilusti ette mängisid. 

4. Kes oli kohtumise parim mängija?

Aleksandr Dmitrijev. 35aastane kaitsev poolkaitsja ei näita vähemalt hooaja eel vanaduse ega kulumise märke ning tema mängu- ning platsilugemisoskus on jätkuvalt kordades parem ja kiirem, kui ülejäänutel. Pärast vanameistri välja vahetamist 53. minutil elavnes küll Flora ründefaas (seotud ka Henri Järvelaidi eduka sekkumisega), kuid samamoodi muutusid ohtlikumaks ka Jurmala meeskonna rünnakule lülitumised.

5. Mida peavad Flora edasist silmas pidades parandama?

Kokkumängu. Individuaalselt on rohevalged võimelised keerulistest olukordades välja tulema, kuid kui õigel hetkel on tarvis täpne sööt kaaslasele lükata, jääb üksteise mõistmisest veel vajaka. 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Flora eest väravatearve avanud Frank Liivak
: "Algus on ju ilus, sest tiitleid on alati vahva võita. Paljud ei saa ju öelda, et on Liivimaa meistriks tulnud. Kindlasti oli põnevam kui tavaline sõpruskohtumine."

Flora peatreener Jürgen Henn: "Poolajal Andsin lihtsalt pildi, et mis meil väljakul toimis ja mida paremini teha. Eks vastane väsis ka veidi, sest pidid palju jooksma ja nii teisel poolajal mõned augud tekkisid."

7. Mis saab edasi?

FC Florat 
ootab hooaja eel veel kolm kohtumist. 10. veebruaril kohtutakse EJL sisehallis esmalt valitseva Soome meistriga HJKga ning seejärel ristatakse mõõgad Tartu Tammekaga. Seitse päeva hiljem minnakse taliturniiri viimases mängus vastamisi Narva Transiga. 

Reaalne hooaeg algab rohevalgete jaoks päev enne Eesti Vabariigi sünnipäeva, kui 23. veebruaril kohtutakse superkarika finaalis FCI Levadiaga. Liigahooaja stardipauk kõlab florakate jaoks 28. veebruaril, kui kodumurul võõrustatakse Tammekat.