Läti peaminsiter Maris Kucinskis, Leedu president Dalia Grybauskaite, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, Eesti peaminister Jüri Ratas ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki EL-i tippkohtumisel BrüsselisFoto: AFP/Scanpix
Maailm
23. märts 2018, 11:51

The Guardian: Eesti plaanib Vene diplomaadid riigist välja saata (55)

Briti väljaanne The Guardian kirjutas 23. märtsil avaldatud artiklis, et arvatavalt kaaluvad Prantsusmaa, Poola, Eesti, Läti ja Leedu Suurbritannia valitsuse taotlusel Vene diplomaatide riigist väljasaatmist.

„Me kõik kaalume selliseid meetmeid,“ sõnas Leedu president Dalia Grybauskaitė, kes pidas vajalikuks ka lisada, et ta pole tänini õnnitlenud Putinit Venemaa presidendiks valimise puhul.

Ööl vastu tänast kutsus EL-i tippkohtumisel viibiv Hollandi peaminister Mark Rutte seoses Vene topeltagendi ründamisega Brüsselisse Euroopa Liidu suursaadiku Moskvas. Rutte rõhutas, et seda tuleks pigem käsitleda kui meedet, mitte kui Moskva vastu suunatud ametlikku sanktsiooni.

Kui enamus Euroopa liidreid on Suurbritannia peaministri Theresa Mayga ühel meelel, on ettevaatlikkust üles näidanud Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja Luksemburgi peaminister Xavier Bettel. „Me peame väljendama Inglismaale ja selle elanikkonnale solidaarsust, kuid samal ajal peame läbi viima uurimise,“ ütles Tsirpas. Bettel, kes on endine jurist, sõnas, et tahab enne otsuse vastu võtmist kuulata, mida on May’l öelda.

Ratas: täna öösel ei ole ma palunud ühtegi nimekirja koostada

Kui Euroopa valitsusjuhid Brüsselis öösel ülemkogu esimesele päevale punkti panid, küsis ERR-i korrespondent Johannes Tralla peaminister Jüri Rataselt, milline on Eesti plaan.

„Ma usun, et päris paljud riigid mõtlevad siin Suurbritanniaga ühte sammu astuda ka järgnevatel nädalatel,“ märkis Eesti valitsusjuht.

Küsimusele, kas peaminister on andnud juba korralduse asuda koostama nimekirja, millised Vene diplomaadid võiks Eesti riigist välja saata, vastas Ratas järgnevalt: „Ei, täna öösel ei ole ma palunud ühtegi nimekirja koostada.“

„Ma usun, et järgmisel nädalal seda teemat arutatakse Eestis,“ lisas ta edasiste plaanide kohta laiemalt.

Brüsselis viibiv Jüri Ratas Foto: AFP/Scanpix