Foto: Wikimedia Commons
Maailm
21. september 2018, 14:25

PERVERTPAAVSTID, osa 4: Stephanus VI rüvetas oma eelkäija laipa (3)

Uuel nädalal saame tervitada Eesti pinnal paavst Franciscust, kelle karjäär on siiani möödunud ilma suuremate skandaalideta (kui välja arvata regulaarsed pedofiil-kirikuisade juhtumid). Samas pole paavstluse ajalugu sugugi nii plekitu.

Stephanus VI (896-897) oli üks pahausksemaid ja kõlvatumaid paavste, kes sai hakkama erakordselt jõleda teoga. Eriti tige oli ta ühe oma eelkäija peale, kes Stephanuse arvates olevat teda solvanud, kuigi oli juba surnud.

Mis oli selle viha põhjuseks, pole teada. Igatahes laskis Stephanus kättemaksuks paavst Formosuse säilmed hauast välja kaevata ja üheksa kuud tagasi surnud mehe poollagunenud laiba riietada paavstirüüsse, et seejärel tema üle sinodil (nn laibasinodil) kohut mõista.

Surnukeha pandi kohtupinki istuma ja talle esitati küsimusi, millele vastas ametisolev paavst, tõstatades oma eelkäija vastu üha uusi ja uusi süüdistusi. Lõpuks leiti Formosus olevat süüdi paljudes kuritegudes ja surmapattudes, temalt võeti paavstitiitel ja teda karistati karmilt.

Laibal raiuti maha parema käe kolm sõrme, millega ta oli omal ajal õnnistanud usklikke. Seejärel tükeldati surnukeha ja maeti tundmatute võõramaalaste ühishauda, kuid hiljem kaevati veelkord välja ja kehaosad heideti Tiberi jõkke.

Paljudele roomlastele polnud selline teguviis meelepärane ja laibatükid kougiti veest välja ja maeti sündsal viisil maha.

Samal ajal toimunud maavärinasse ja Lateraani basiilika kokkuvarisemisse suhtusid roomlased kui jumalamärki, misjärel kukutasid Stephanuse. Paavst saadeti vanglasse, kus Formosuse pooldajad kägistasid ta surnuks.